Sud dozvolio delimično sprovođenje Trampove uredbe

Apelacioni sud u Kaliforniji dozvolio je da najnovija uredba američkog predsednika Donalda Trampa o zabrani ulaska u zemlju državljana šest zemalja sa većinskim muslimanski stanovništvom, delimično stupi na snagu zabranom ulaska za one koji nemaju porodične veze sa SAD.

Apelacioni sud u San Francisku delimično je odobrio zahtev Trampove administracije da se blokira ranija sudska odluka, zbog koje se Trampova uredba nije primenjivala, preneo je Rojters.

Zabrana se odnosi na državljane Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Čada, ali ne i na državljane Severne Koreje i Venecuele, za koje je Tramp, takođe, tražio zabranu.

Samo nekoliko sati pre stupanja na snagu poslednje uredbe o zabrani putovanja u SAD za državljane šest muslimanskih zemalja, koju je potpisao američki predsednik Donald Tramp, federalni sudija na Havajima Derik Votson blokirao je 18. oktobra revidiranu uredbu, preneo je AP.

Agencija je navela da je Votson objasnio potez tvrdnjom da ova uredba sadrži "potpuno iste nedostatke kao i prethodna".

Ovo je bio treći paket restrikcija na putovanja u SAD koje Tramp spremio, a koji su sudovi u celini ili delovima odbacivali.

Votson, kojeg je na dužnost postavio bivši predsednik SAD Barak Obama, podneo je žalbu samo na deo uredbe koji se odnosi na državljane šest muslimanskih zemalja, ali ne i Severne Koreje i Venecuele.

broj komentara 0 pošalji komentar