Puđdamon: Najgori napad na Kataloniju od Frankove diktature

Katalonski lider Karles Puđdamon poručio je da narod Katalonije ne može da prihvati mere španske vlade o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora u tom regionu. Potez Madrida ocenio je kao "najgori napad" na Kataloniju od Frankove diktature.

Rojters prenosi da je Puđdamon zatražio od katalonskog parlamenta da se sastane i raspravlja o merama koje je preduzela vlada Španije.

"Tražim od parlamenta da se sastane na plenarnoj sednici tokom koje ćemo mi, predstavnici suvereniteta građana, biti u mogućnosti da odlučimo o ovom pokušaju likvidacije naše vlade i naše demokratije i delujemo u skladu s njim", poručio je Puđdamon u govoru prenošenom na televiziji.

Kako prenosi AFP, on je dodao da mere vlade u Madridu "nisu u skladu sa demokratskim ponašanjem i ne poštuju vladavinu prava".

Ocenio je da je reč o "najgorem napadu" na Kataloniju još od diktature generala Franciska Franka, prenosi RT.

AP podseća da je general Fransisko Franko 1939. godine po završetku građanskog rata ukinuo regionalnu vladu Katalonije i navodi da je Pudždamon, kojeg naziva separatističkim liderom Katalonije, mere vlade Španije nazvao "pokušajem brisanja" katalonske autonomije. 

Puđdamon je rekao da pokušaj španskog premijera Marijana Rahoja da "ponizi" Kataloniju predstavlja "napad na demokratiju".

Asošijeted pres ocenjuje da su Puđdamonove reči prikrivena pretnja da će nastaviti sa planom za proglašenje nezavisnosti ovog prosperitetnog regiona na severoistoku Španije.

Prethodno je Vlada u Madridu donela odluku o raspuštanju katalonske vlade i traži održavanje vanrednih izbora. Premijer Rahoj je saopštio da Vlada nije želela, ali da mora da primeni član 155 Ustava Španije.

Stotine hiljada pristalica nezavisnosti protestovale se u centru Barselonegde su iskazale podršku nezavisnosti Katalonije i pozvale na oslobađanje dvojice istaknutih uhapšenih aktivista.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи