Рахој: Не укидамо аутономију Каталоније, суспендујемо покрајинску владу

Влада у Мадриду је на данашњој седници донела одлуку о распуштању каталонске владе и тражи одржавање ванредних избора. Премијер Маријано Рахој је саопштио да Влада није желела, али да мора да примени члан 155 Устава Шпаније. Председница каталонског парламента истиче да је реч о "државном удару".

Маријано Рахој је рекао да се не укида аутономија Каталоније, већ да се само суспендује покрајинска влада и "уклањају локални функционери који су прекршили закон".

Рахој је рекао и да тражи дозволу да распусти каталонски парламент и распише превремене изборе у том региону у року од шест месеци.

Премијер је изјавио и да су подаци о стању каталонске економије забрињавајући и да би она могла да ослаби за 30 одсто уколико би била независна.

Активирање Члана 155 Устава мора да одобри горњи дом шпанског Сената пре него што одлука ступи на снагу.

Према члану 155, уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или "поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније", званични Мадрид може да "предузме неопходне мере да је силом натера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес".

Рахој је рекао да је његова влада предузела мере без преседана како би се очувао законски поредак, да би се осигурало да су регионалне институције неутралне, да се гарантује очување јавних сервиса и економских активности и да се очувају права свих грађана.

Додао је да његова влада није имала избора, након што се каталонска влада понела у маниру који је "једностран, противан закону и изазива сукобе".

У међувремену, потпредседник шпанског Сената Педро Бланко рекао је новинарима да ће на седници у петак 27. октобра бити одржано гласање о мерама које је влада Шпаније предложила за преузимање контроле над североисточним регионом Каталонијом.

Како наводи АП, конзервативни сенатор Бланко навео је да ће бити формирана специјална комисија од 27 сенатора, која ће прву процену мера владе саопштити у уторак.

Председник региона Каталоније Карлес Пуђдамон има право да изнесе жалбу на ове мере тако што би се појавио пред том комисијом у четвртак у подне или послао изасланика.

Раније вечерас стотине хиљада присталица независности протестовале су се у центру Барселоне где су показале подршку независности Каталоније и позвале на ослобађање двојице истакнутих ухапшених активиста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи