Barselona, protest stotina hiljada pristalica nezavisnosti

Stotine hiljada pristalica nezavisnosti protestovale se u centru Barselone. Okupljenima su se pridružili i predstavnici katalonskih vlasti, na čelu sa predsednikom Karlesom Puđdamonom.

Demonstranti su tim skupom pokazali podršku nezavisnosti ove španske pokrajine i pozivali na oslobađanje dvojice istaknutih uhapšenih aktivista, prenosi AP.

Američka agencija navodi procenu lokalne policije da se u Barseloni okupilo oko 450.000 demonstranata.

Na marš su prvobitno pozvale organizacije "Ašemblea nasional Katalana" i "Omnium kultural", kako bi izvršile pritisak radi oslobađanja njihovih lidera, ali je skup prerastao u kolektivno odbacivanje odluke španske vlade da preuzme regionalna ovlašćenja Katalonije.

Obrativši se učesnicima skupa, portparol pokreta "Omnium kultural" Marsel Mauri rekao je da je plan centralnih španskih vlasti o preuzimaju kontrole nad regionalnim ovlašćenjima "uništio demokratiju".

Mauri je, takođe, na engleskom pozvao na međunarodnu podršku, uzviknuvši: "Pomozite Kataloniji, spasite Španiju, spasite Evropu", dok su demonstranti uzvikivali: "Sloboda, sloboda".

Potpredsednik organizacije "Asemblea nasional Katalana", Agusti Alkobero, nazvao je potez španske vlade "represivnom eskalacijom" usmerenom na "brisanje Katalone kao političke nacije".

Skup je bio otvoren transparentom sa natpisom "Sloboda za Žordija Sančesa, sloboda za Žordija Kuišarta".

Vlada Španije preduzela je drastične mere kako bi sprečila otcepljenje Katalonije, saopštivši da će preduzeti korake ka raspuštanju separatističke katalonske vlade i raspisati vanredne izbore u roku od šest meseci, a da će, u međuvrremenu, španski ministri preuzeti funkcije od Puđdamona i njegovog tima.

Te mere je najavio španski premijer Marijano Rahoj nakon specijalnog sastanka svog kabineta, a sada treba da ih usvoji Senat, u procesu koji bi mogao potraje nedelju dana.

Rahojeva Narodna stranka u Senatu ima većinu.

Najavljene mere Madrida izazvale su gnevnu reakciju potpredsednika katalonske vlade Oriola Žunkerasa, koji je na Tviteru napisao da su "Narodna partija i njihovi saveznici danas suspendovali ne samo autonomiju, već i demokratiju", prenosi AFP.

Iako se protivi težnjama ka nezavisnosti, i gradonačelnica Barselone Ada Kolau kritikovala je odluku španske vlade, napisavši na istoj društvenoj mreži da je "Rahoj suspendovao samoupravu Katalonije za koju su se toliki ljudi borili, što je ozbiljan napad na ljudska prava i slobode".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво