Rahoj: Ne ukidamo autonomiju Katalonije, suspendujemo pokrajinsku vladu

Vlada u Madridu je na današnjoj sednici donela odluku o raspuštanju katalonske vlade i traži održavanje vanrednih izbora. Premijer Marijano Rahoj je saopštio da Vlada nije želela, ali da mora da primeni član 155 Ustava Španije. Predsednica katalonskog parlamenta ističe da je reč o "državnom udaru".

Marijano Rahoj je rekao da se ne ukida autonomija Katalonije, već da se samo suspenduje pokrajinska vlada i "uklanjaju lokalni funkcioneri koji su prekršili zakon".

Rahoj je rekao i da traži dozvolu da raspusti katalonski parlament i raspiše prevremene izbore u tom regionu u roku od šest meseci.

Premijer je izjavio i da su podaci o stanju katalonske ekonomije zabrinjavajući i da bi ona mogla da oslabi za 30 odsto ukoliko bi bila nezavisna.

Aktiviranje Člana 155 Ustava mora da odobri gornji dom španskog Senata pre nego što odluka stupi na snagu.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes".

Rahoj je rekao da je njegova vlada preduzela mere bez presedana kako bi se očuvao zakonski poredak, da bi se osiguralo da su regionalne institucije neutralne, da se garantuje očuvanje javnih servisa i ekonomskih aktivnosti i da se očuvaju prava svih građana.

Dodao je da njegova vlada nije imala izbora, nakon što se katalonska vlada ponela u maniru koji je "jednostran, protivan zakonu i izaziva sukobe".

U međuvremenu, potpredsednik španskog Senata Pedro Blanko rekao je novinarima da će na sednici u petak 27. oktobra biti održano glasanje o merama koje je vlada Španije predložila za preuzimanje kontrole nad severoistočnim regionom Katalonijom.

Kako navodi AP, konzervativni senator Blanko naveo je da će biti formirana specijalna komisija od 27 senatora, koja će prvu procenu mera vlade saopštiti u utorak.

Predsednik regiona Katalonije Karles Puđdamon ima pravo da iznese žalbu na ove mere tako što bi se pojavio pred tom komisijom u četvrtak u podne ili poslao izaslanika.

Ranije večeras stotine hiljada pristalica nezavisnosti protestovale su se u centru Barselone gde su pokazale podršku nezavisnosti Katalonije i pozvale na oslobađanje dvojice istaknutih uhapšenih aktivista.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи