Raka pred padom, pobegli islamisti i 3.000 civila

Iz nekadašnjeg uporišta Islamske države u Siriji, otišlo je 275 ekstremista i više od 3.000 civila, u skladu sa sporazumom o povlačenju koji je postignut sa alijansom Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Portparol SDF i koalicionih snaga koje predvode SAD Talal Selol izjavio je da su ekstremisti iza sebe ostavili oko 200-300 uglavnom stranih boraca ID da pruže poslednji otpor, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, skoro svim civilima obezbeđen je siguran prolaz iz Rake u okviru sporazuma o povlačenju.

"Više od 3.000 civila otišlo je u subotu uveče, u okviru sporazuma, na područja koja su pod kontrolom SDF-a", rekao je Selo istakavši da je Raka sada "u potpunosti očišćena od civila", sa tim izuzetkom da su porodice ekstremista ID još u gradu, preneo je AFP.

Kako je Rojters ranije preneo, SDF, koje podržavaju koalicione snage koje predvodi SAD, saopštile su da su pokrenule danas konačni napad protiv pripadnika ekstremističke Islamske države kako bi očistili grad od preostalih džihadista.

Borbe će biti nastavljene dok god ceo grad ne bude očišćen od terorista, uključujući i strane borce, navedeno je u saopštenju SDF.

Grupa boraca Islamske države evakuisala se tokom noći iz Rake koristeći civile kao ljudski štit, rekao je portparol sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali.

SDF nastavlja da se bori sa preostalim elementima Islamske države unutar Rake, rekao je Bali, dodavši da strani borci nisu otišli u sklopu sa dogovorom o povlačenju.

"Operacija se završila, a borba se nastavlja. Sinoć su poslednji borci koji su pristali da napuste grad izašli iz njega", rekao je Bali za Rojters.

SFD su ušle u Raku u junu mesecu, nakon što su nekoliko meseci proveli pokušavajući da opkole grad.

Alijansa je brzo napredovala krajem septembra, kada je kontrolisala oko 80 odsto grada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се