Zvaničnik SAD samo nekoliko sati na sastanku G-7 o životnoj sredini

Šef Agencije za zaštitu životne sredine Skot Pruit prisustvovao je samo prvih nekoliko sati dvodnevnog samita, na kojem su se u Bolonji okupili najviši zvaničnici za zaštitu životne sredine grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) kako bi razmotrili aktuelne razlike između SAD i ostalih članica te grupe kada je reč o borbi sa klimatskim promenama.

Skot Pruit se posle samo nekoliko sati vratio u Vašington na sastanak kabineta, navode američki zvaničnici, koji nisu imenovani.

Pre povratka u SAD, Pruitove kolege iz Britanije, Francuske, Nemačke, Kanade, Japana i Italije izrazile su razočaranje zbog nedavne odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz sporazuma iz Pariza, potpisanog 2015. godine.

Preostalih šest članica G-7 saglasilo se prošlog meseca na političkom samitu nacionalnih lidera, održanom u Siciliji, da sarađuje kako bi sporazum iz Pariza bio delotvoran.

Očekuje se da će zaključnu deklaraciju ministri za zaštitu životne sredine G-7 izdati u ponedeljak, navodi AP.

Tramp je ranije rekao da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, čime je ispunio jedno od svojih glavnih predizbornih obećanja, ali je izazvao kritike lidera širom sveta.

broj komentara 0 pošalji komentar