Трамп: САД се повлаче из Париског споразума

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да Сједињене Америчке Државе од данас прекидају примену свих необавезујућих елемената Париског споразума о борби против климатских промена.

Како бих испунио узвишену дужност заштите Америке и њених грађана, САД ће се повући из Париског климатског споразума, поручио је Доналд Трамп на конференцији за новинаре у Ружином врту Беле куће.

Трамп је рекао да ће од данас САД прекинути примену свих необавезујућих елемената тог споразума о борби против климатских промена, али да ће започети нове преговоре о враћању у Париски споразум или "у неку потпуно нову трансакцију по условима који су фер по САД, њихов бизнис, њихове раднике, њихов народ, њихове пореске обвезнике"

"Видећемо да ли можемо да дођемо до договора. Ако можемо да обезбедимо фер договор, то је у реду, а ако то не можемо, и то је у реду", рекао је амерички председник.

АП наводи да је Трамп навео да актуелни споразум из Париза ставља САД у "неравноправан положај" и да се због њега губе послови и смањују плате.

"Овај споразум је мање везан за климу, а више за то да друге земље њиме обезбеђују финансијску предност над САД. То се неће десити док сам ја председник", рекао је Трамп.

Додао је да он покушава да успостави "највише стандарде живљења, највише стандарде заштите животне средине".

"Ја сам изабран да представљам грађане Питсбурга, а не Париза", рекао је Трамп, мислећи под Питсбургом на тешку индустрију тог америчког града.

Претходно је Ројтерс објавио да ће повлачењем САД из Париског споразума Трамп испунити обећање које је дао током предизборне кампање, уз поруку да ће му "амерички радници бити на првом месту".

Париски споразум представља глобални договор о борби против климатских промена, који је постигнут у децембру 2015.

Циљ споразума, око којег се сагласило скоро 200 држава, јесте да делом ограничи загревање Земље ослобађањем угљен-диоксида и других гасова процесом сагоревања фосилних горива.

АП оцењује да овом одлуком Трамп подрива напоре света у борби против климатских промена. Подсећа да су САД, под бившим председником Бараком Обамом, пристале на смањење емисија угљен-диоксида и других штетних гасова са 28 одсто из 2005. на 26 одсто 2025. године, што износи око 1,6 милијарди тона.

Обама је критиковао одлуку свог наследника, али је изразио уверење да ће америчке савезне државе и компаније наставити ангажованије да раде на заштити планете, пренео је Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво