Konzervativci nemaju većinu, Tereza Mej traži mandat od kraljice

Aktuelna premijerka Velike Britanije Tereza Mej zatražiće dozvolu od kraljice za sastavljanje nove vlade, nakon postignutog dogovora sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske. Na vanrednim parlamentarnim izborima, Konzervativna partija je osvojila 42,4 odsto glasova, dok su opozicioni laburisti dobili 40 odsto, pokazuju preliminarni rezultati. Nijedna partija neće imati većinu u parlamentu od 650 mesta.

13.00 – EU spremna da već sutra ujutru počne pregovore oko Bregzita, ali se čeka na zvanični London, rekao je Žan Klod Junker i izrazio nadu da neće biti novog otezanja.

12.10 – Lider UKIP-a Pol Natel podneo momentalnu ostavku jer ova stranka, koja je doprinela da na prošlogodišnjem referendumu pobedi opcija za Bregzit, nije uspela da uđe u parlament, javlja Rojters.

11.25 – Tereza Mej se dogovorila sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske, javlja Rojters i dodaje da će Mejova zatražiti dozvolu od kraljice za formiranje vlade. 

11.00 Najnoviji podaci pokazuju da će Konzervativna partija imati 318 mesta u parlamentu, a laburisti 261 mesto, javlja Bi-Bi-Si.

09.20 – Konzervativci u pregovorima sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske, objavio je Skaj njuz, pozivajući se na neimenovane izvore.

Konzervativna partija je izgubila većinu u parlamentu, iako je, prema još nepotpunim rezultatima, pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima, Konzervativna partija je osvojila 42,4 odsto glasova, dok su opozicioni laburisti dobili 40 odsto. Na trećem mestu su liberaldemokrate sa 7,3 odsto osvojenih glasova, a potom sledi Škotska nacionalna partija sa tri odsto.

Tako će konzervativci imati 318 mesta u parlamentu, laburisti 261, Škotska nacionalna partija 35, a liberaldemokrate 12 poslaničkih mesta.

Izlaznost je bila 68,7 odsto, a konačni rezultati očekuju se do popodneva.

Iako su britanski mediji spekulisali o mogućoj ostavci premijerke Tereze Mej, zbog ovakvog izbornog rezultata njene partije, najavljeno je da se ona neće povući sa funkcije.

Premijerka je, nakon saopštavanja prvih rezultata, poručila da je zemlji potrebna stabilnost i da je njen prioritet da se postigne dobar dogovor o Bregzitu.

Ubrzo je iz njenog kabineta saopšteno da je postignut dogovor sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske i da će Mejova uskoro otići u Bakingemsku palatu i od kraljice zatražiti odobrenje za formiranje vlade.

Skaj njuz prenosi da će Demokratska unionistička partija podržati konzervativce u formiranju vlade i da smatraju da nije potrebno da imaju sklopljen koalicioni sporazum.

Takođe navode, pozivajući se na neimenovane izvore, i da će Mejova kasnije danas imenovati ministre u novoj vladi.

AP ocenjuje da se Terezi Mej o glavu obilo kockanje sa raspisivanjem prevremenih izbora, dok raste pritisak na nju da podnese ostavku.

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin kaže da premijerka treba da se povuče, pošto je rizikovala sa prevremenim izborima i izgubila. Istakao je da su izborni rezultati pokazali da je Mejova "izgubila glasove, podršku i poverenje glasača".

Kada je reč o novoj vladi, Mejova ima pravo da prva pokuša da formira koaliciju, iako je, navodi Rojters, teško pronaći odgovarajućeg partnera zbog tvrdih stavova o Bregzitu.

Izborna matematika ne ide u prilog nekoj drugoj koaliciji, osim onoj sa Demokratskom unionističkom partijom.

Malo je verovatno da će konzervativci i liberaldemokrate ponovo biti u koaliciji bez većeg kompromisa o centralnom principu njihovog izbornog programa – Bregzitu. Konzervativci su za potpuni raskid sa EU bez obzira na to da li može da se postigne zadovoljavajući dogovor o izlazu, dok su liberaldemokrate obećale biračima drugi referendum o tome da li prihvatiti dogovor sa Briselom.

Škotska nacionalna partija je u ideološkom razlazu sa konzervativcima.

S druge strane, laburisti su najavili da će pokušati da formiraju manjinsku vladu, a osim promene povodom Bregzita, planiraju i radikalnu promenu fiskalne politike.

Lider laburista Džeremi Korbin izjavio je da ne može doći do odlaganja Bregzita, jer je pokrenut član 50, a da je njihov stav jasan – treba prvo rešiti pitanje zaposlenja, te je "najvažnija stvar trgovinski sporazum sa Evropom".

Dodao je da je njegova stranka spremna da predvodi manjinsku vladu.

Inače, u Briselu strahuju da bi šokantan poraz partije Tereze Mej mogao da odloži razgovore o Bregzitu koji bi trebalo da počnu za 10 dana.

Evropski komesar Ginter Etinger već je rekao da nije izvesno da li bi pregovori mogli da počnu 19. juna kao što je planirano, dodavši da će razgovori bez snažnog pregovaračkog partnera biti neizvesniji.

Iz Brisela se čuje i da je prerano spekulisati o tome kako će Unija reagovati na promenu u britanskim zahtevima za povlačenje, a treba i videti da li će sledeća vlada u Londonu promeniti svoju poziciju o Bregzitu.

Nema vremena za gubljenje u pregovorima o izlasku Britanije iz EU, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot za nemačku televiziju ZDF, prenosi Rojters.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi izjavio je da je britanska premijerka, koja je iz izbora trebalo da izađe osnažena, "izgubila opkladu".

U međuvremenu je funta u odnosu na evro pala na najnižu vrednost od februara i vredi 1,132 evra. To znači da se za jedan evro dobija 88,3 penija.

Građani su se juče opredeljivali između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika, prenosi AFP.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво