London posle napada: Uhapšeno 12 osoba u raciji, napadači na pijaci uzvikivali "Ovo je za Alaha"

Policija sprovela operaciju u oblasti Barking u istočnom Londonu, gde je uhapšeno 12 osoba. Mediji prenose da je racija izvršena u kući jednog od napadača na Londonski most. U sinoćnom napadu na pijaci "Borou" napadači uzvikivali: "Ovo je za Alaha", kažu očevici. Ministarka policije kaže da se najverovatnije radi o radikalnim islamistima. Najmanje 21 povređena osoba je u kritičnom stanju. Među ubijenima Kanađanin i Francuz. Nema podataka da među žrtvama ima srpskih državljana.

 

19.30 - Među žrtvama jučerašnjeg napada je i jedan Francuz, javlja Bi-Bi-Si.

18.25 – Iz londonske policije kažu da je osam policajaca sinoć ispalilo "nezapamćeni broj metaka" kako bi zaustavili trojicu napadača. Slučajno ranjen jedan civil.

18.10 – Među ranjenim ima i Nemaca, Francuza, kao i jedan Španac, dok je jedan Kanađanin ubijen, prenosi AP.

16.55 – Najmanje 21 povređena osoba je u kritičnom stanju, prenosi Bi-Bi-Si. Ranjeni su, posle napada, prebačeni u pet bolnica u britanskoj prestonici.

15.40 – Iz stambenog bloka u kojem je izvršena racija izvedene i četiri žene čija su lica bila pokrivena. Rojters javlja da ih je policija sprovela do dva službena vozila i odvezla.

14.15 – U Barkingu uhapšeno 12 osoba koje se dovode u vezu sa sinoćnim terorističkim napadom, saopštio Skotland jard. Ministarka policije kaže da su napad najverovatnije izveli radikalni islamisti.

14.10 – Povređena i četiri policajca, od kojih jedan teže, javlja Bi-Bi-Si.

13.40 – Racija se sprovodi u stanu jednog od napadača, javlja Skaj njuz

13.25 – Nema informacija da među povređenima ili mrtvima u sinoćnom napadu ima srpskih državljana, kaže ambasador Ognjen Pribićević. 

U istočnom delu Londona izvršena je policijska akcija u kojoj je uhapšeno 12 osoba povezanih sa sinoćnim napadom na Londonskom mostu i obližnjoj pijaci u kojem je ubijeno sedmoro, a ranjeno 48 ljudi. Najmanje 21 povređena osoba je u kritičnom stanju.

Nastavlja se pretraga i na drugim adresama, saopštio je Skotland jard.

Prethodno je Skaj njuz javio da policija sprovodi raciju u kući jednog od napadača, u oblasti Barking.

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali kako javlja Bi-Bi-Si, pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama.

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rud izjavila je da su napadači verovatno bili radikalni islamisti. Moramo da saznamo više o tome odakle je ta radikalizacija došla, rekla je Rudova za ITV.

Agencija AP prenosi da je Rudova rekla i da nivo uzbune u zemlji neće biti povećavan jer policija ne veruje da ima još osumnjičenih na slobodi. Nije htela da odgovori na pitanje da li su počinioci napada bili poznati vlastima.

Prethodno je očevidac Džerard rekao da su napadači sinoć uzvikivali "Ovo je za Alaha".

"Trčali su i uzvikivali 'Ovo je za Alaha'. Izboli su jednu devojku možda 10-15 puta", rekao je Džerard za Bi-Bi-Si, navodeći da je pokušao da ih spreči bacajući flaše, stolice i ostale predmete na njih.

Britanska policija je saopštila da je napad na Londonskom mostu i pijaci "Borou" teroristički akt. Napad su izvele tri osobe, koje su potom ubijene u obračunu sa policajcima, prenosi Rojters.

Šef antiterorističkih jedinica Marko Rouli kaže da su policajci upucali osumnjičene na pijaci "Borou", osam minuta nakon prvog primljenog poziva za pomoć. Naveo je i da su nosili nešto nalik na prsluke sa eksplozivom za koje se kasnije ispostavilo da su lažni. Policajci su ispalili oko 50 metaka, pri čemu su slučajno ranili jednog civila, prenose agencije.

Kako je saopšteno, napadači su prvo kombijem uleteli među pešake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace "Borou".

"Izgledalo je kao da su ciljali grupe ljudi. Skamenio sam se jer nisam znao šta da uradim. Bilo je strašno. Razmišljao sam kuda da trčim kako bih pobegao", rekao je 53-godišnji Mark Roberts, još jedan očevidac napada na mostu.

Prema navodima londonske Hitne službe, ranjenici su primljeni u pet bolnica širom britanske prestonice, a lakše povređenima je pomoć pružena na licu mesta. Policija je saopštila da su povređena i četiri policajca, od kojih jedan teže. 

U Ambasadi Srbije u Londonu kažu da za sada nema podataka o srpskim žrtvama, te da su u stalnom kontaktu sa britanskim zvaničnicima.

"U stalnom smo kontaktu sa britanskom policijom i oni su nam rekli da za sada nemaju informaciju da među povređenima ima srpskih državljana. Ambasada će nastaviti da prati situaciju", rekao je ambasador Ognjen Pribićević za Tanjug.

Britanska premijerka Tereza Mej je, na konferenciji za medije, osudila terorističke napade u Londonu i Mančesteru, uz poruku: "Što je dosta – dosta je". Istakla je da sve te napade povezuje zla ideologija.

Teroristički napad su osudili brojni svetski zvaničnici, a saučešće Velikoj Britaniji uputili su i zvaničnici Srbije na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Veliku Britaniju je 22. maja zadesio teroristički napad u kojem su, na kraju koncerta američke tinejdž-zvezde Arijane Grande u Mančesteru, ubijene 22 osobe, među kojima je bilo i dece. Ranjeno je više od 100 osoba, a neke od njih su i dalje u kritičnom stanju.

Za taj napad, koji je izveo Salman Abedi uz bombu kućne izrade, odgovornost je preuzela Islamska država.

Prethodno je 22. marta automobil upao među pešake na Vestminsterskom mostu, u blizini zgrade parlamenta, pri čemu su poginule četiri osobe. Napadač Halid Masud je zatim probao da uđe u Vestminstersku palatu, kada je ubijen.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво