Светски лидери јединствени у осуди напада у Лондону

Након синоћних терористичких напада у Лондону у којима је најмање седам особа убијено а десетине рањено, светски лидери изражавају жаљење и солидарност. Доналд Трамп је осудио нападе и навео да је потребна уредба о забрани путовања из појединих муслиманских држава, док је Владимир Путин осудио напад назвавши га "терористичким". Немачка канцеларка Ангела Мекрел обећала је борбу против екстремиста.

Амерички председник Доналд Трамп је након синоћног напада у Лондону изразио солидарност са Великом Британијом а истовремено је промовисао сопствену Уредбу о забрани путовања авионом из појединих муслиманских држава као додатну меру која штити Американце.

"Шта год да САД могу да учине како би помогле Лондону и Уједињеном краљевству, бићемо ту. Са вама смо. Бог вас благословио", написао је Трамп на Твитеру.

Навео је и да "морамо да будемо паметни, опрезни и јаки".

"Судови морају да нам врате наша права. Потребна нам је Уредба о забрани путовања као додатна мера безбедности", поручио је шеф Беле куће.

Ројтерс наводи да је Трамп овај твит написао након што је упутио хитни захтев америчком Врховном суду да ова институција врати на снагу његову извршну уредбу о забрани уласка у САД људи из шест већински муслиманских земаља, а коју је блокирало више судова ниже инстанце.

Руски председник Владимир Путин је осудио напад назвавши га "терористичким" и упутио "дубоко саучешће британском народу, саопштио је Кремљ.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да је Немачка "одлучно на страни Британије" након синоћњег напада у Лондону, преноси АФП.

"Данас смо уједињени преко граница у осећају ужаса и жалости, али такође и у одлучности. Што се Немачке тиче, понављам да смо у борби против свих облика тероризма одлучно на страни Британије", поручила је Меркелова.

Француски председник Емануел Макрон је рекао да је Француска "више него икада уз Велику Британију" и додао да је у нападу у Лондону рањено двоје држављана Француске, од којих једна особа има тешке повреде.

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа краљици Елизабети II поводом терористичког напада у Лондону у коме је навео да је на нама "велика одговорност да одлучном борбом против тероризма одбранимо заједничке вредности и нашим грађанима омогућимо живот без страх", преноси Танјуг.

Аустрија је оштро осудила терористички напад истичући да је потребно одлучно деловање против тероризма.

Председник Александер ван дер Белен истакао је да је овај напад био "стравичан напад на мирољубиве људе".

Аустријски шеф дипломатије и председавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оценио је да је напад "стравична вест" и осудио је најоштрије ово насиље.

Председница парламента Дорис Бурес истакла је да се ради о кукавичком нападу, а министар унутрашњих послова Волфганг Соботка указује на значај одлучног деловања против тероризма у Европи.

Саучешће је изјавио и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, као и премијери Италије и Шпаније Паоло Ђентилони и Маријано Рахој.

Канадски премијер Џастин Трудо назвао је напад "ужасним" и додао да су Канађани "уједињени у подршци Лондону".

Аустралијска министарка спољних послова Џули Бишоп назвала је напад "шокантним".

"Спремни смо да подржимо британску владу у одговору на напад и наше мисли су са повређенима и њиховим породицама", рекла је Бишопова.

Асошиејтед прес је пренео да је јапанска влада издала упозорење својим држављанима који путују у Лондон да избегавају места која су потенцијалне мете напада, преноси Бета.

Британска полиција је саопштила да је најмање седам људи убијено, а десетине рањено, у синоћном нападу у Лондону, који су извеле три особе.

Они су улетели комбијем међу пешаке на мосту, а потом ножевима напали људе на подручју пијаце "Бороу". Нападачи су убијени у обрачуну са полицајцима, преноси Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара