Tramp o smeni Komija: I demokrate će mi biti zahvalne

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će umesto Džejmsa Komija, kojeg je smenio sa mesta direktora Federalnog istražnog biroa (FBI), doći neko ko će raditi "daleko bolje posao" i vratiti duh i prestiž FBI-ju.

Donald Tramp je na svom nalogu na Tviteru poručio da će mu demokrate i republikanci uskoro biti zahvalni zbog odluke da otpusti Komija, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, Komi je izgubio poverenje skoro svih u Vašingtonu, kako republikanaca tako i demokrata.

"Kada se smire stvari, oni će mi zahvaliti", smatra američki predsednik.

S druge strane, Tramp se obrušio na demokrate koje su ga kritikovale zbog otpuštanja Komija.

"Demokrate su rekle neke od najgorih stvari o Džejmsu Komiju, uključujući činjenicu da bi trebalo da dobije otkaz, a sada se prave da su tako tužni", tvrdi Tramp.

Demokrate smatraju da je pravi razlog za smenu Džejmsa Komija to što FBI sprovodi istragu o umešanosti najbližih saradnika predsednika Trampa, uključujući bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost generala Majkla Flina sa Rusijom tokom izborne kampanje i traže imenovanje specijalnog tužioca.

"Ako je ikada postojao trenutak kada su okolnosti nalagale imenovanje specijalnog tužioca onda je to sada. Ako je gospodin Rozenstajn iskren u svojim rečima da istraga mora biti poštena, slobodna, detaljna i politički nezavisna, onda mora imenovati specijalnog tužioca koji će istragu sprovoditi daleko od uticaja FBI-ja i ove administracije", rekao je Čak Šumer, lider Demokrata u Senatu.

Međutim, lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel smatra da je tako nešto nepotrebno i da istraga treba da ostane u okvirima zakonadavnih tela.

"Nova istraga može samo da ometa sadašnji rad na tome ne samo da se otkrije šta su Rusi možda radili nego i da nacionalna obaveštajna zajednica razvije kontramere i dokrtinu kako bi bili sigurni da se to neće ponoviti", kaže Mič Mekonel.

Šumer je ranije ocenio da je Tramp napravio "veliku grešku". "Ovo nije slučajnost", naveo je Šumer.

Na to mu je odmah preko Tvitera uzvratio Tramp: "Uplakani Čak Šumer je nedavno rekao: "Nemam više poverenja u njega (Komija), a potom se ponaša tako ogorčeno."

Republikanski senator Ričard Bar rekao je da ga brinu "tajming i razlozi" za smenu Komija, dok je njegov kolega Džastin Amaš pojedine delove Trampovog pisma upućenog Komiju nazvao "bizarnim".

Tramp je sinoć doneo šokantnu odluku da smeni direktora FBI-ja Džejmsa Komija. Nakon smene Komija, vršilac dužnosti direktora FBI-ja postao je njegov zamenik Endru Makejb koji je, prema navodima medija, upleten u skandal sa Hilari Klinton.

AP ocenjuje da smena Komija baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom.

Smena Džejmsa Komija poklopila se sa boravkom ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova koji se jutros sastao sa državnim sekeretarom Reksom Tilersonom, a tokom prepodneva i sa predsednikom Donaldom Trampom, ali izjava nije bilo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи