Pjongjang traži pomoć: Sprečiti nuklearni holokaust

Zvanični Pjongjang je zatražio pomoć od Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) da se spreči potencijalni "nuklearni holokaust", jer koraci koje pravi Vašington region guraju ka "ivici rata", prenosi ruski RT.

"Kao što znate, zbog godišnjih vojnih vežbi u Južnoj Koreji, koje izvode SAD i Južna Koreja, situacija na Korejskom poluostrvu je van kontrole", pisao je u pismu ASEAN-u ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho.

Američki predsednik Donald Tramp je u međuvremenu upozorio da postoji mogućnost za "veliki konflikt" ukoliko diplomatija ne uspe da denuklearizuje poluostrvo, piše RT.

"Zapravo je svima jasno da kada oni upotrebe sredstva za nuklearni napad koji bi u samo nekoliko sekundi mogao da gurne Korejsko poluostrvo u nuklearni holokaust, onda priroda takvih vežbi uopšte nije defanzivna", naveo je Jong Ho.

U pismu koje je Pjongjang poslao ASEAN-u, čiji je 30. samit u toku u Manili, objašnjava se da je nuklearni program jedini način da Severna Koreja odvrati SAD od napada na nju.

"Očekujem da će ASEAN, koji pridaje veliku pažnju regionalnom miru i stabilnosti, pokrenuti pitanje zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje na konferenciji ASEAN-a iz fer pozicije i igrati aktivnu ulogu u očuvanju mira i bezbednosti na Korejskom poluostrvu", navodi se u pismu.

Severna Koreja je takođe pozvala ASEAN da obavesti šefove diplomatija 10 zemalja članica "o teškoj situaciji" i da napravi "odgovarajući predlog" o tome kako može biti sačuvan mir na poluostrvu.

Generalni sekretar ASEAN-a Li Luong Min rekao je da je pozicija te asocijacije "veoma jasna i konstantna".

On je za kanal Njuz Ejža precizirao da oni pozivaju na deeskalaciju napetosti, denuklearizaciju i nastavak pregovora prekinutih 2008. godine.

Dodao je da će se o Severnoj Koreji u Manili razgovarati u subotu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво