Amerikanci prete, Japanci strahuju

Zbog produbljivanja vojnopolitičkih tenzija na Korejskom poluostrvu, u Japanu su ovih dana počele dosad nezabeležene civilne vežbe za odbranu od raketnog napada.

Poslednjih dana u Japanu se izvode vežbe civilne zaštite za slučaj napada balističkim projektilima iz Severne Koreje, a stanovništvo sve više traži predmete poput gas-maski i prečišćivača vazduha koji uklanjaju radioaktivne čestice, pišu japanski mediji, navodeći pritom da su to prve takve vežbe od Drugog svetskog rata.

Japanska država, mediji i stanovništvo sve više su zabrinuti zbog pooštravanja retorike na relaciji između Vašingtona i Pjongjanga i mogućnosti da njihova zemlja bude napadnuta raketnim naoružanjem iz Severne Koreje, jer na svojoj teritoriji ima oko 50.000 američkih vojnika.

Lokalne vlasti izdale su upozorenja i uputstva stanovništvu kako da reaguje u slučaju napada balističkim projektilima, a pojedine škole, bolnice i domovi za stare osobe započeli su vežbe za ublažavanje ljudske i materijalne štete. 

U medije su procurili i izveštaji o planovima japanske vlade za evakuaciju oko 60.000 japanskih građana koji žive u Južnoj Koreji.

Japanska armija se već duže vreme, a naročito proteklih desetak godina, materijalno i kadrovski, i u saradnji sa američkom vojskom, priprema za eventualni bezbednosni izazov koji bi mogao da dođe iz Severne Koreje u formi raketnog udara.

Japanske snage opremljene su antiraketnim sistemima američke proizvodnje koji mogu biti ispaljivani sa zemlje ili sa vojnih brodova u Japanskom moru. Proteklih godina, kada bi satelitski snimci i drugi metodi izviđanja ukazali na mogućnost lansiranja balističkih raketa ili nuklearne probe u Severnoj Koreji, japanska armija bi svoje sisteme za presretanje projektila iznosila iz kasarni i postavljala širom zemlje, čak i na travnjacima usred naselja.

Međutim, mada su preduzimane vojne pripreme, Japan sve do sada, čini se, nije puno ulagao u zaštitu od pretnje iz Severne Koreje kada je u pitanju civilni element odbrane, što naročito važi za mere zaštite od nuklearnog udara. Prema podacima japanske Asocijacije za atomska skloništa, pokrivenost domaće populacije kapacitetima takvih skloništa iznosi samo 0,02 odsto, dok je u Švajcarskoj i Izraelu ona čak 100 odsto.

Japanske stambene zgrade ni privatne kuće tradicionalno ne sadrže podrume, tako da se od stanovništva uglavnom očekuje da relativnu sigurnost potraži u stanicama podzemne železnice, kao i u podzemnim garažama, prolazima i trgovinskim centrima.

Japanska vojska je već decenijama potpuno profesionalna, što znači da nema obaveznog služenja vojnog roka, a dosada nije bilo ni civilnih vežbi zaštite od nuklearnog ili konvencionalnog balističkog naoružanja jer je država u periodu nakon Drugog svetskog rata u potpunosti bila posvećena razvoju ekonomije i politici mira, pa su japanskim građanima sve do danas vežbe motivisane potrebom da se odgovori na vojnu pretnju bile potpuno strane.

Međutim, zaoštravanje retorike i pretnje iz Vašingtona na račun vlade u Pjongjangu ovog meseca su u Japanu izazivale zabrinutost i strah da bi neiskustvo nove američke administracije u međunarodnim odnosima i diplomatiji, kao i ambicioznost vlade u Pjongjangu u vezi razvoja nuklearnog naoružanja i projektila dugog dometa, mogli da izazovu konflikt na Korejskom poluostrvu u koji bi Japan bio uvučen.

Naime, ranije ovog meseca administracija predsednika Donalda Trampa zapretila je Severnoj Koreji da bi mogla da sprovede preventivni vojni udar u slučaju da vojnopolitički vrh u Pjongjangu odobri novu nuklearnu probu ili test u svrhu usavršavanja interkontinentalnog balističkog projektila. Vašington je i uputio nove pomorske vojne efektive u region Istočne Azije, kako bi tu pretnju podržao konkretnim delom.

Tako se sada prvi put otkad Severna Koreja vrši nuklearne probe i testove raketa većeg dometa u Japanu širi istinska zabrinutost u vezi mogućnosti regionalnog ratnog sukoba i japanski građani se uključuju u vežbe civilne zaštite, pri čemu se ozbiljno razmišlja i o dosada zapostavljenoj izgradnji atomskih skloništa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво