Pjongjang nije uspeo da lansira novu raketu

Severna Koreja nije uspela da lansira još jednu balističku raketu samo dan pošto je upozorila Sjedinjene Američke Države da je spremna za nuklearni napad u slučaju provokacija.

Američka pacifička komanda saopštila je da je severnokorejska raketa eksplodirala gotovo odmah po lansiranju.

Američki predsednik Donald Tramp i njegov vojni tim upoznati su sa informacijom da je Severna Koreja lansirala raketu u subotu, saopštio je američki ministar odbrane Džim Matis. Tramp nije izneo nikakav komentar s tim u vezi, rekao je Matis, prenosi Rojters.

I američki potpredsednik Majk Pens, koji je stigao u Seul, obavešten je o najnovijem raketnom lansiranju Severne Koreje, rekli su zvaničnici Bele kuće novinarima koji putuju sa Pensom.

Pens je u kontaktu sa predsednikom Trampom, a o lansiranju severnokorejske rakete obavešten je sat vremena nakon što je njegov avion poleteo sa Aljaske u subotu, naveli su njegovi saradnici.

"Najnovije raketno lansiranje Severne Koreje preti celom svetu"

Južna Koreja saopštila je da najnovije raketno lansiranje Severne Koreje predstavlja pretnju celom svetu, i upozorila na kaznenu akciju ukoliko dođe do daljih provokacija kao što je nuklearna proba ili lansiranje rakete dugog dometa.

"Severnokorejsko pokazivanje niza ofanzivnih raketa na jučerašnjoj vojnoj paradi i usuđivanje te zemlje da danas ispali balističku raketu predstavlja demonstraciju snage koja preti celom svetu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje, prenosi Rojters.

Severna Koreja obeležila je juče 105. godina od rođenja svog osnivača Kim Il Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje, a tokom parade predstavila je, kako se čini i novu interkontinentalnu balističku raketu (IBCM).

Ta nuklearno naoružana zemlja je, inače, pod sankcijama UN zbog svog oružanog programa, ali je uprkos tome dosad izvela pet nuklearnih proba, od kojih dve prošle godine, a više puta je lansirala rakete.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се