Северна Кореја представила нову ракету

Великом парадом у Пјонгјангу, Северна Кореја почела је прославу 105 година од рођења свог оснивача Ким Ил Сунга. На прослави празника познатог као "Дан сунца", представљена је нова врста ракете дугог домета које се лансира са подморнице. Ракета има домет 1.000 километара.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, на прослави 105. рођендана свог деде Ким Ил Сунга, носио је тамно одело, изгледао је опуштено и смејао се са сарадницима, док је посматрао велику параду поводом "Дана сунца" на главном тргу у Пјонгјангу, преноси Ројтерс.

Како наводи Јонхап, позивајући се на телевизијске снимке, камион са објектима налик ракетама прошао је кроз главни градски трг испред севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и других виских званичника комунистичког режима.

"Иако није потврђено шта је унутра, постоје снажне индиције да је то нова ИБЦМ Северне Кореје", наводи јужнокорејска агенција.

Како се наводи, током параде, војници су марширали, а могли су се видети и тенкови, системи за лансирање ракета и друге врсте наоружања, док су авиони у 105 формација прелетали изнад глава присутних.

Један од блиских сарадника севернокорејског лидера поновио је упозорење САД током параде на препуном тргу.

"Уколико САД наставе са провокацијама према нама, наша револуционарна снага ће се одмах супротставити нападима", рекао је он.

За разлику од неких других парада, на овој нису били присутни кинески званичници.

Кина је главни савезник Северне Кореје, али се изјаснила против севернокорејских ракетних и нуклеарних проба и подржала санкције УН против те земље.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи