Tramp najavio veliku modernizaciju američke vojske

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će zatražiti značajno povećanje budžeta za "jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj istoriji". Najavljuje izgradnju zida prema Meksiku mnogo ranije nego što je bilo planirano.

Tramp je u govoru na Konferenciji republikanskih aktivista (CPAC) rekao da ima planove za jačanje američke vojske, koja je već najsnažnija borbena sila u svetu, i za još inicijativa, ali nije izneo više detalja.

Kako je naveo, cilj mu je suštinsko unapređenje vojske u ofanzivnim i defanzivnim kapacitetima, uz zahtev za značajno povećanje troškova koje će učiniti odbranu SAD "većom, boljom i jačom nego ikada ranije".

"Nadajmo se da je nikad nećemo upotrebiti, ali niko ne treba da se petlja sa nama. Niko. Biće to jedna od najvećih vojnih modernizacija u američkoj istoriji", rekao je Tramp.

On je u intervjuu za Rojters u četvrtak rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi obezbedio da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je naveo, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

Tramp se požalio i na rusko razmeštanje krstarećih raketa, tumačeći ih kao kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti ukoliko se bude sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Na to je ranije danas reagovao predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, upozorivši na to da bi ta Trampova najava mogla da pokrene novu trku u naoružanju između Vašingtona i Moskve.

Tramp: Počećemo da gradimo zid mnogo ranije 

Američki predsednik Donald Tramp je rekao da će izgradnja zida prema Meksiku početi mnogo ranije nego što je bilo planirano.

Tramp je to izjavio na jednom skupu konzervativaca, obećavši da će se fokusirati na to "da izbaci loše ljude iz SAD", preneo je Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, meksički ministar unutrašnjih poslova Migel Anhel Osorio Čong rekao je da ta zemlja neće prihvatiti deportovane osobe iz SAD ukoliko nisu meksički državljani, prenosi AFP.

On je to izjavio dan nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom i ministrom za unutrašnju bezbednost Džonom Kelijem u Meksiku. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи