Sve nesreće Tu-154 od 1994. godine

U poslednje 22 godine se desilo 17 nesreća aviona Tu-154, u kojima je stradalo ukupno 1.761 osoba, prenosi AP.

Poslednja nesreća se dogodila jutros, kada se avion Tu-154 srušio u Crnom moru, pri čemu je stradalo 92 putnika i članova posade, među kojima su bila 64 člana zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov".

Desetog aprila 2010. godine, u avionskoj nesreći na zapadu Rusije nastradali su predsednik Poljske Leh Kačinjski, njegova supruga i više zvaničnika vlade i vojske Poljske. Tada je poginulo ukupno 96 ljudi.

Istražitelji su naveli da je uzrok nesreće greška pilota pri sletanju, ali su poljske vlasti pokrenule novu istragu.

Godinu dana pre toga, 15. jula 2009, avion Tu-154 koji je leteo od Irana do Jermenije srušio se zbog raspada motora na velikoj visini, kada je stradalo 168 putnika.

U septembru 2006. godine, poginulo je 29 od 147 putnika u avionskoj nesreći tokom sletanja u gradu Mašad u Iranu.

Mesec dana pre toga, ruski avion kompanije "Pulkovo" srušio se u Ukrajini, usmrtivši svih 170 putnika. Uzrok nesreće je greška pilota tokom oluje.

U avgustu 2004. godine, u bombaškom napadu na ruski avion na relaciji od Moskve do Sočija stradalo je 46 putnika, dok se 1. jula 2002. godine ruski avion tog tipa koji je leteo do Barselone od Ufe sudario sa teretnim avionom iznad Nemačke. Tada je ubijeno 69 osoba, među kojima je bilo 52 dece.

U februaru 2002. godine, avion Tu-154 je udario u planine, i tada je nastadalo svih 119 putnika, a godinu dana ranije, 4. oktobra 2001, avion koji je leteo iz Tel Aviva za Novosibirsk slučajno je srušen iznad Crnog mora ukrajinskom raketom, tokom vazdušne vojne vežbe, a stradalo je svih 78 putnika.

Iste godine, u julu, u avionskoj nesreći tokom sletanja u sibirskom gradu Irkutsku stradalo je 145 ljudi, a 24. februara 1999. je u avionskoj nesreći izazvanoj lošim održavanjem aviona stradala 61 osoba.

Dvadesetdevetog avgusta 1998. godine, avion je na putu ka Havani skliznuo i izazvao požar u kom je stradalo 79 osoba, među kojima i 10 osoba koje su bile na fudbalskom terenu.

U decembru 1997. godine, avion tadžikistanske aviokompanije se srušio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a zbog greške pilota je stradalo 85 osoba.

Godinu dana pre toga, avion koji je prevozio ruske i ukrajinske rudare i njihove porodice iz Moskve u Norvešku udario je u planinu i tada je poginuo 141 putnik i član posade.

Nesreća koja uključuje avion Tu-154 dogodila se i 1995. godine u istočnoj Rusiji, kada je stradalo svih 98 putnika.

U 1994. godini su se dogodile dve nesreće, u kojima je stradalo svih 160 putnika u Kini, ali i svih 125 putnika i jedna osoba na zemlji – kada je eksplodirao motor aviona blizu grada Irkutska.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара