Руски војни авион пао у Црно море, погинуло 92 путника и чланова посаде

Авион руског Министарства одбране "Ту-154" са 92 путника и чланова посаде пао је у Црно море након полетања из Сочија према Сирији. Нема преживелих. До сада пронађено 11 тела, а у потрази за настрадалима учествује 32 брода и чамаца и више хиљада људи. Војни истражитељи отворили кривичну истрагу. У понедељак дан жалости.

19.45 - Начелник службе за безбедност ваздушног саобраћаја оружаних снага Русије, Сергеј Бајнетов тврди да је авион био је технички исправaн пре полетања.

18.50 - Руски истражни комититет испитује разне теорије о паду авиона, међу којима је и могућност да је реч о терористичком нападу.

18.40 - Министарство одбране Русије саопштило је да је до сада извучено 11 тела погинулих путника, преноси Спутњик.

18.25 - У несрећи погинуо један путник мање, 92, пошто се испоставило да певач у хору руске армије Роман Валутов, који је проглашен мртвим, није укрцао на лет ка Сирији, јер му је у јулу истекао пасош.

17.55 - Потрага за телима путника авиона биће настављена сутра, каже руски министар саобраћаја Максим Соколов.

17.05 - Идентификација жртава биће обављена у Москви, саопштила је прес-cлужба руског Министарства саобраћаја, преноси агенција Тас.

16.30 - У Амбасади Русије у Београду сутра ће бити отворена Књига жалости поводом погибије путника и чланова посаде руског војног авиона који се срушио у Црном мору.

15.05 - Грађани Украјине полажу цвеће испред амбасаде Русије у Кијеву, у знак жалости за погинулима у паду руског авиона Ту-154 у Црном мору, преноси Тас.

14.45Светски званичници изразили су саучешће руским колегама и породицама жртава упутили су саучешће Владимиру Путину поводом погибије путника и чланова посаде.

13.30 - Укупно 27 бродова и чамаца и више од 3.000 људи, међу којима и 100 ронилаца, учествује у потрази за телима жртава несреће. 

12.00 - Руски председник Владимир Путин прогласио је понедељак Даном жалости. Све околности пада авиона биће детаљно истражене, рекао Дмитриј Медведев. 

11.25 - Премијер Александар Вучић посетио је амабасадора Чепурина како би лично изразио саучешће породицама жртава страдалих у паду војног авиона и руском народу. 

11.00 - Нико од 93 путника није преживео пад авиона. 

10.30 - Авионом је управљао искусни пилот који је имао више од три хиљаде сати летења, наводи руско Министарство одбране, преноси Тас. 

09.50 - Руско Министарство одбране објавило је листу путника авиона. 

09.15 - У потрагу укључена четири брода, пет хеликоптера, беспилотне летелице, преносе Риа новости. 

08.50 - Руски министар одбране Сергеј Шојгу на сталној телефонској вези са председником Владимиром Путином.

08.25 - Пронађено тело једне од жртава, као и документи новинара руског "Канала 1".

Спасилачке екипе лоцирале су остатке летелице на око 1,5 километара од обале, на дубини од 50 до 70 метара, јављају руске агенције. Авион је нестао са радара у пет сати и 40 минута по московском времену, недуго после полетања из Сочија.

Министарство одбране Русије саопштило је да је до сада извучено 11 тела погинулих путника, преноси Спутњик. Претходно је јављено да су поред тела једне од жртава пронађени и документи новинара руског "Канала 1".  

Већину путника, чинили су музичари руског војног хора "Александров" њих 64, који су кренули у руску базу Хмејмим, где је требало да учествују у прослави Нове године.

У међувремену, биланс жртава у паду руског војног авиона сe смањио (92), пошто се један хорски певач није укрцао на лет, јер му је још у јулу истекао пасош.

У авиону је било осам чланова посаде, а осим музичара војног хора остали путници су били војници који су служили као пратиоци и девет новинара. 

Руски војни телевизијски канал Звезда је саопштио да је међу новинарима било троје њихових колега, а ту је било и троје чланова екипе "Канала 1".

У летелици је била и извршна директорка хуманитарног фонда "Поштена помоћ" Јелисавета Глинка. 

РИА новости наводе да је авион пао због техничког проблема. 

Војни истражитељи Истражног комитета Русије отворили су кривичну истрагу.

Портпаролка тог комитета Светлана Петренко је навела да је кривична истрага отворена због "кршења правила летачке безбедности или припрема за њих". Наведено је да су истражитељи запленили документа и испитују особе које су припремале авион за лет.

Руски председник Владимир Путин прогласио је понедељак даном Даном жалости на нивоу целе земље. Понедељак ће бити дан националне жалости у Русији, рекао је новинарима Путин.

Руски председник је претходно изразио саучешће породицама погинулих и наложио премијеру Дмитрију Медведеву да стане на чело државне комисије која ће истраживати пад авиона.

Медведев је рекао да ће Русија детаљно истражити све околности везане за пад авиона у којем је погинуло 92 људи.

"Ова страшна трагедија је однела животе људи који су били енергични и имали планове. Међу страдалима су новинари, војници и музичари чувеног 'Александров'. Они су летели у Сирију у мировној мисији добре воље", саопштио је Медведев, преноси ТАС.

Премијер Русије је навео да ће "сви погођени овом трагедијом примити неопходну помоћ" и упутио саућешче породицама жртава. 

Руски истражни комитет истражује различите теорије о томе шта је могло да доведе до авионске несреће у близини Сочија, а једна од њих је да би то могао да буде терористички напад, преноси Тас.

То је потврдио руски министар саобрачаја Максим Соколов, који је и вођа владине комисије за истраживање несреће.

"Комитет истражује различите теорије. Наравно, разматра читав спектар и сваки могући разлог који би могао да доведе до несреће. Још је рано да говоримо о терористичком нападу", рекао је Соколов.

Соколов је навео је да ће потрага за путницима у авиону који се срушио у Црно море близу обале Сочија, бити настављена у понедељак.

Соколов, који је и шеф владине комисије за истраживање несреће, рекао је да влада чини све што може како би се пронашла тела свих жртава несреће.

Агенција Тас наводи да су пронађени делови тела неких жртава, а према речима Соколова, они у таквом стању да је идентификација могућа.

У потрази учествује више хиљада људи, 32 брода, 80 ронилаца, пет хеликоптера, дронова и подморница на даљинско управљање.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи