Si-En-En: Simeonović fanatik i za islamiste

Američka televizija "Si-En-En" objavila je da poseduje 345 strana dokumenata nemačkih istražitelja koji se bave napadom kamionom islamiste Anisa Amrija na Božićni vašar u Berlinu u kojem je u ponedeljak ubijeno 12 i ranjeno više od 50 ljudi.

Navodi se da je Tunišanin Amri, kojeg je nakon tri dana skrivanja po Evropi juče u Milanu ubila italijanska policija, bio deo mreže za regrutovanje u redove Islamske države koja se razvila oko radikalnog verskog propovednika Abu Vale, poreklom iz Al Tamima u Iraku.

"Još jedna vodeća figura u mreži Abu Vale bio je Boban Simeonović, 36-godišnji nemački državljanin srpskog porekla iz Dortmunda, koji je bio guru Amriju i imao reputaciju fanatika čak i u ovim radikalnim krugovima", navodi Si-En-En.

Navodi se da u dokumentima stoji da je Simeonović sledbenicima u Nemačkoj naglašavao da je u toj zemlji "ratno stanje" i da su napadi neophodni. I Abu Vala i Simeonović su uhapšeni u novembru zajedno sa još tri vodeća pripadnika mreže i svi su optuženi za treorizam.

Si-En-En prenosi i saznanje nemačkih istražitelja da je Simeonović, kada se Amri krajem 2015. spremao za put kako bi se pridružio Islamskoj državi, vodio njega i druge potencijalne džihadiste na duga pešačenja sa rancima na leđima kako bi bili u formi.

Navodi se da je Simeonović pokušao da uz pomoć svojih kontakata u džamiji u Hildelshajmu sredi Amriju da napusti Nemačku, ali da nije poznato zašto on nije otputovao.

Islamska država objavila je juče snimak na kojem se terorista Amri zaklinje na vernost lideru Islamske države Abu Bakru el Bagdadiju. Na snimku se vidi kako Amri stojeći na pešačkom mostu u Berlinu sa slušalicama na ušima mobilnim telefonom snima sebe kako izgovara zakletvu na vernost Bagdadiju, prenosi Bild.

Na Amrijevom selfi snimku se takođe čuje kako najavljuje svoj napad i kaže da želi da umre kao "mučenik".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво