Осумњичени за напад у Берлину убијен у Милану, током пуцњаве викао "Алаху-екбер"

Тунишанин Анис Амри, за којег се верује да је извео напад на божићном вашару у Берлину, убијен је током рутинске контроле полиције у Милану. Италијанска "Република" јавља да је током пуцњаве узвикнуо "Алаху-екбер". Амријеву смрт потврдио је и немачки министар полиције.

Италијанска агенција Анса наводи да је Амри убијен три сата после поноћи током рутинске полицијске контроле у предграђу Састо Сан Ђованију.

Полиција је Амрију тражила документа када је изашао из воза којим је дошао из Француске, а он је из ранца извадио пиштољ, пуцао и ранио једног полицајца у раме.

Потом је дошло до пуцњаве и Амри је убијен, додаје италијанска агенција.

Како наводи италијански лист Република, Амри је пре тога узвикнуо "Алаху-екбер".

Министар унутрашњих послова Италије Марко Минити потврдио је да је у Милану убијен Тунишанин осумњичен за напад у Берлину.

На конференцији за штампу, Минити је подвукао да је "без сенке сумње" идентификован Амри, иста особа која је у понедељак увече починила напад у Берлину.

Италија мора бити поносна на свој безбедносни апарат, рекао је Минити и додао да је посебно "задовољан и радостан" што је италијанска полиција успела да заустави особу која је у Берлину починила злочин.

Минити је нагласио да је полиција проследила читав случај тужилаштву, које спроводи даљу истрагу.

Указао је да су и немачким властима прослеђене све информације о том случају.

"Немачке власти смо одмах информисали и успоставили контакт на политичком и полицијском нивоу", додао је Минити.

Минити је посебно захвалио полицајцима који су зауставили Амрија и пожелео је брз опоравак повређеном чувару реда.

Милански полицајци који су убили Аниса Амрија, осумњиченог за напад камионом на божићном вашару у Берлину, изводили су рутинску контролу и нису имали информације да се он налази у Милану, изјавио је начелник полиције у Милану Антонио де Јесу.

"Нису имали представу да би то могао бити он, иначе би били много опрезнији", нагласио је. 

Италијански премијер Паоло Ђентилони позвао је телефоном немачку канцеларку Ангелу Меркел да би је информисао о убиству Амрија, рекавши да то показује важност појачане сарадње полицијских служби како на националном тако и на међународном нивоу.

Де Мезијер потврдио убиство Амрија

Министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер потврдио је да је у Италији убијен осумњичени за терористички напад у Берлину Анис Амри, најавиши да се истрага наставља, као и да ће после детаљне анализе бити донета одлука о будућим мерама предострожности.

Мезијер је, на конференцији за штампу, рекао да је разговарао са својим италијанским колегом коју му је лично потврдио да је убијени Анис Амри.

Де Мезијер је пренео да се Амри налазио у бекству када је полицијска патрола покушала да га легитимише.

"Он је одмах почео да пуца, а италијански полицајци су га потом убили. Честитам колеги на успеху италијанске полиције. Захваљујем се посебно двојици италијанских полицајаца који су током ноћи, као што је рекао и мој италијански колега, одлично и храбро обавили свој посао", рекао је Де Мезијер.

Истражне власти Немачке су, како је пренео, у тесном контакту са италијанским колегама, а један специјални тим Савезне криминалистичке службе (БКА) отпутоваће у Италију.

"Овај случај показује још једном колико је важна европска, али и трансатлантска сарадња у борби против криминала и терорима", подвукао је Де Мезијер.

Де Мезијер је указао да се истрага не завршава убиством Амрија, већ се наставља како би се открила мрежа која је стајала иза њега, и позадина, као и токови напада.

"Успех у решавању овог напада није променио угроженост Немачке од терористичких напада. Безбедносне снаге остају обазриве, а то показуји и хапшења од протеклих дана", навео је Де Мезијер.

Пошто терориста Амри више не представља претњу, дошло је, према његовим речима, време за разговор о последицама и поукама из овог случаја.

"Анализираћемо све токове око овог случаја и онда разговарати о последицама. Даћу даље предлоге да учинимо Немачку још безбеднијом"“, рекао је Де Мезијер.

Де Мезијер је, на питање новинара, указао да хапшења из Оберхаузена немају никакве везе са нападом у Берлину, те подвукао да покренуте безбедносне мере неће бити промењене у наредном периоду.

Такође није могао да потврди информације да је мароканска обавештајна служба упозоравале немачки БНД на опасност Амрија и планове за напад, подвукавши да "постоји пуно гласина".

Шеф БКА Холгер Минх додао је да ова служба током године прими више стотине информација о опасним лицима, и онда одлучује, на основу истраге, где треба да делује, а у случају Оберхаузена је одлучено да се делује.

Тежиште даље истраге у вези са нападом у Берлину је, према његовим речима, на утврђивању његових помагача, како пре злочина, тако и за бекство.

"И даље троцифрени број истражитеља ради на томе", додао је Минх.

Такође није желео да да детаље о вези Амрија и мреже око исламисте Абу Валае, чији припадници су ухапшени у новембру, а међу ухапшенима је био и српски исламиста Бобан С.

У међувремену, и Исламска држава је путем своје новинске агенције Амак потврдила да је Амри убијен у Милану.

"Егзекутор напада у Берлину извео је још један напад на италијанску полицију у Милану и убијен је у ватреном обрачуну", стоји у саопштењу објављеном на Амаку, преноси Ројтерс.

Медији су раније објавили да је Амри (24) провео неко време на италијанском острву Лампедуза током 2011. године. Он је тамо био ухапшен пошто је учествовао у паљењу једне школе и због тога осуђен на четири године затвора.

Амри, међутим, у затвору није показивао знаке приступања џихаду, већ је био држан у самици због насилничког понашања.

Након изласка из затвора, Амри је упућен у Калтанисету, у центар за мигранте, одакле су хтели да га депортују у Тунис, али та земља није хтела да га прими назад пошто је и тамо, у свом родном месту, стварао проблеме.

Претходно је данска полиција саопштила да је у Данској виђен мушкарац који одговара опису нападача из Берлина.

Иначе, немачки РББ јавља да је Амри (24) снимљен како 14. и 15. децембра излази из џамије у Берлину. Потом је поново снимљен неколико сати после напада у понедељак у истој џамији, преноси АП.

Форензички докази из камиона којим је на божићном вашару у Берлину убијено 12, а рањено скоро 50 људи, указују да је за воланом био Тунишанин Анис Амри, потврдила је јуче портпаролка немачког савезног тужилаштва Фрауке Келер, наводећи да је за њим издат налог за хапшење.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво