Islamska država preuzela odgovornost za napad u Berlinu, napadač još u bekstvu

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napad kamionom na Božićnom vašaru u Berlinu u kojem je ubijeno 12 ljudi. Nemačka policija nema nikakav trag o tome ko stoji iza napada. Zbog nedostatka dokaza, osumnjičeni Pakistanac je pušten iz pritvora. Pravi napadač verovatno još na slobodi, kaže nemački ministar unutrašnjih poslova.

Agencija Amak, koja je povezana sa džihadistima, objavila je na internetu da je "vojnik Islamske države izveo operaciju u Berlinu - kao odgovor na pozive da se uzmu na nišan građani zemalja članica koalicije".

U tom saopštenju nije navedeno ime napadača, koji je bio za volanom kamiona koji je uleteo među štandove Božićnog vašara, pri čemu je ubijeno 12 a ranjeno 48 osoba.

Islamska država stalno poziva na napade u državama koje u sklopu međunarodne koalicije, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, bombarduju položaje džihadista u Iraku i Siriji.

Inače, nemačka policija nema jasan trag o tome ko stoji iza napada. Uhapšeni muškarac, identifikovan kao pakistanski azilant, pušten je na slobodu zbog nedostatka dokaza.

"Osumnjičeni, koji je priveden zbog napada na berlinski božićni vašar 19. decembra, pušten je večeras na slobodu po nalogu saveznog tužioca", navodi se u saopštenju koje prenosi AFP.

Nemački mediji su preneli da je policija cele noći saslušavala osumnjičenog 23-godišnjeg Pakistanca.

"Dosad sprovedni forenzički testovi nisu pružili dokaz da je osumnjičeni bio prisutan u kabini kamiona u vreme zločina", dodaje se u saopštenju.

Specijalne jedinice nemačke policije upale su u utorak rano ujutru u hangar aerodroma Tempelhof, u južnom Berlinu, koji se koristi kao izbeglički centar, ali ta akcija je protekla bez hapšenja. 

U međuvremenu je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao da je vozač kamiona verovatno još na slobodi.

"Nakon što je osumnjičeni za taj napad oslobođen zbog nedostatka dokaza, istina je da se ne može isključiti mogućnost da je napadač još uvek na slobodi", rekao je nemački ministar za televiziju ZDF, prenosi Rojters.

Nemački mediji javljaju da je kamion kojim je izvršen napad najverovatnije ukraden u glavnom gradu Nemačke, a ministar kaže i da za sada nisu jasni motivi.

Na mestu suvozača u kamionu bio je jedan Poljak, koji je pronađen mrtav. Mediji navode da je moguće da je reč o osobi koja je radila za poljsku firmu, a sa kojom je kompanija izgubila kontakt u ponedeljak po podne.

Policija polazi od toga da je kamion ukraden još u Poljskoj, a pojedini mediji su preneli da je vozač, Poljak, koji je pronađen na mestu suvozača, ubijen hicima iz pištolja, a ne, kako je ranije javljano od posledica udesa.

Zbog toga se pretpostavlja da je napadač najpre ubio vozača i onda oteo kamion kojim je počinio teroristički napad.

Prema pisanju dnevnika Velt, bezbednosne vlasti imale su već danima informacije da bi moglo doći do terorističkog napada, a čak je bilo navedeno da je cilj jedan Božićni vašar u Berlinu.

Ovaj napad uznemirio je ne samo Nemačku, već i ostatak Evrope. Nemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da je cela zemlja u žalosti i da se ovakav zločin mora posmatrati kao teroristički akt.

Međutim, poručila je da strah ne sme da parališe Nemačku ali i da je protiv menjanja politike prema izbeglicama.

Strani lideri su Nemačkoj obećali podršku i pomoć u rasvetljavanju okolnosti ovog stravičnog čina. U razgovoru sa kancelarkom Merkel, lideri Francuske, Turske, Italije, Grčke, Poljske, Švedske i Španije istakli su potrebu za evropskom solidarnošću u borbi protiv terorizma.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je "varvarski i kukavički teroristički napad" i apelovao da počinioci budu privedeni pravdi.

"Svaki akt terorizma je krivični čin za koji nema opravdanja, bez obzira na motive, gde god, kada god i ko god da ga je počinio", saopštio je Savet bezbednosti, prenosi AP.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи