Камион улетео на божићни вашар у Берлину, 12 мртвих, 48 повређених

Најмање 12 особа је погинуло, а више од 48 је повређено када је камион улетео у штандове на божићном вашару у Берлину, јавља "Ројтерс" позивајући се на берлинску полицију. Полиција је ухапсила осумњиченог за напад.

Камион је са улице скренуо у штандове близу авеније Курфирстендам, у западном делу града, а још нема информација зашто се то десило. Полиција је на Твитеру поручила грађанима да остану код куће, преноси Билд.

Возач је, после напада, побегао са места злочина. Портпарол полиције је рекао да се претпоставља да је ухапшена особа на основу описа добијеног од сведока, управљала камионом, а полицајци су је привели стотинак метара од божићног вашара.

Осумњичени се тренутно саслушава како би се истражио читав случај, а портпарол полиције није могао да каже које је националности.

Претрага камиона траје, а још нема података о његовом товару.

Сувозач је пронађен мртав у камиону, и он је, према портпаролу полиције, умро услед последица удара.

Немачка канцеларка Ангела Меркел информисана је о несрећи, а чланови немачке владе саопштили су да су потресени "стравичним вестима" из Берлина и избегавају да говоре о терористичком нападу док не буду објављени резултати истраге.

Министар унутрашњих послова Томас де Мезијер рекао је да је информисан непосредно после "стравичног догађаја" и упутио је саучешће породицама жртава.

Истакао је да власти Берлина могу да рачунају на подршку савезне полиције.

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер рекао је, у првој реакцији, да је погинуло много људи који су вечерас посетили божићни вашар у Берлину, а да је још више повређено.

"Још не знамо тачно шта се вечерас десило. Безбедносне снаге раде пуном паром", истакао је Штајнмајер.

Немачки медији преносе да је полиција саопштила да ће тај инцидент третирати као напад.

Транспортна фирма из Пољске јавила се и изнела сумњу да би возач могао бити њихов запослени.

Камион-убица имао је пољске таблице из региона Гдањска, а припадао је једном транспортном предузећу из места Грифони.

Власник пољске фирме, како преносе немачки медији, рекао је да је камионом требало да управља његов рођак, који је веома одговорна особа. Он је требало да из Немачке превезе 25 тона челика, али је транспорт одложен за сутра.

Власник предузећа претпоставља да је неко украо камион и да се његовом раднику нешто догодило, јер је од данас после подне изгубио сваки контакт с њим.

"Камион прошао тамо куда возила тешко пролазе"

Многобројни сведоци на божићном вашару у Берлину, у познатом делу Шарлотенбург, тврде да је камион прошао кроз део града где је веома тешко проћи моторним возилом.

Наводе да је камион, без кочења, ушао у део града који је одвојен од две прометне улице, што указује на напад, и да је неколико десетина метара возио кроз масу људи на вашару.

Многе овај догађај подсећа на терористички напад који се догодио у Ници, али су немачка полиција и медији уздржани да вечерашњи трагични догађај назову терористичким нападом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво