Pens: Razgovor Trampa i predsednice Tajvana bio je samo kurtoazan

Novoizabrani potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da je telefonski razgovor novog američkog predsednika Donalda Trampa sa predsednicom Tajvana Caj Ing Ven bio "samo kurtoazan" i da su njih dvoje samo čestitali jedno drugom na izbornim pobedama.

"Donald Tramp je samo kurtoazno odgovorio na čestitke demokratski izabrane tajvanske predsednice", rekao je Majk Pens za televiziju Ej-Bi-Si i dodao da će Tramp tek 20. januara zvanično postati predsednik SAD.

Pens je naveo da je Caj Ing ven "jedna od mnogih svetskih lidera" koji su pozvali Trampa da mu čestitaju na pobedi.

Trampova bliska saradnica Kelian Konvej takođe je ocenila da je novi predsednik "samo prihvatio čestitke" i dodala da ne bi trebalo "preuveličavati stvari", jer će Tramp tek posle inauguracije zvanično obelodaniti svoju spoljnu politiku.

Razgovor koji su vodili Tramp i Caj Ing Ven izazvao je burne reakcije Kine, koja je zatražila od Vašingtona da nastavi da poštuje princip "jedne Kine" i smatra Tajvan delom svoje teritorije.

Tramp je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalnu konkurenciju američkim kompanijama.

Te optužbe podstakle su tvrdnju da će Tramp najverovatnije promeniti američku politiku prema Tajvanu, sa kojim je Vašington 1979. godine prekinuo diplomatske odnose.

Tajvan se faktički odvojio od Kine po završetku građanskog rata 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang, ali ga Peking i dalje smatra delom kineske teritorije.

Bela kuća saopštila je u petak da SAD nastavljaju da podržavaju politiku "jedne Kine" i da sa Tajvanom održavaju isključivo ekonomske odnose.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво