Трамп звао челницу Тајвана, Кина протестује

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп разговарао је телефоном са председницом Тајвана Цај Инг Вен. Бела кућа се ограђује и поручује да нема промене у политици признавања Пекинга као једине владе "једне Кине". Министарство спољних послова Кине уложило протест.

Доналд Трамп је на Твитеру навео да га је председница Тајвана позвала да му честита на победи и захвалио јој на томе.

Трампов транзициони тим је навео да су двоје лидера забележили постојање "блиских економских, политичких и безбедносних веза" које постоје између Тајвана и САД.

У саопштењу из кабинета председнице Тајвана наведено је да се председница радује оснаживању билатералних односа и ближој сарадњи, преноси АФП.

"Председница је такође рекла Трампу да се нада да ће САД наставити да подржава напоре Тајвана да више учествује у међународним догађајима у будућности. Њих двоје су разговарали и о оснаживању националне безбедности како би се побољшао живот обичних људи", наведено је у саопштењу.

Портпаролка Беле куће за националну безбедност Емили Хорн је у међувремену за АФП рекла да, иако је Трамп разговарао са тајванском председницом, нема промене у политици признавања Пекинга као једине владе "једне Кине".

Реаговао је и званични Пекинг. Кинеско министарство спољних послова уложило је протест "релевантним институцијама САД" и позвало САД да наставе да поштују "политике једне Кине".

"Принцип једне Кине је политички камен-темељац односа Кине и САД", саопштило је министарство, преноси Ројтерс.

Пекинг је позвао да Вашингтон пажљиво размотри питање Тајвана како би избегли непотребне сметње у односима две земље.

Министар спољних послова Кине Ванг Ји сматра да је телефонски разговор председнице Тајвана са Доналдом Трампом био "трик Тајвана који не може да промени политику једне Кине".

"Не мислим да ће то променити политику једне Кине, коју је САД годинама заговарала. Та политика је камен темељац наших односа, а ми не желимо никакво уплитање или нестанак те политике", рекао је министар за једну телевизију у Хонг Конгу, преноси АФП.

С овим острвом, које Кина сматра делом своје територије, САД су прекинуле дипломатске везе 1979. године, када је прихваћена политика "једне Кине". Вашингтон, међутим, и даље има блиске незванчне везе са Тајпехом.

АП оцењује да је "изузетно необично, вероватно и без преседана, да амерички председник или новоизабрани председник САД разговара директно са тајванским лидером".

Агенција оцењује да Трамп ризикује да изазове бес Кине овим позивом властима Тајвана.

Амерички Си-Би-Ес оцењује да би позив, који је трајао само десет минута, могао да отвори пукотину у односима Кине и САД и пре него што Трамп преузме власт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво