Svetski lideri o Kastru

Svetski državnici odaju poštu preminulom kubanskom lideru Fidelu Kastru. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Kastro "simbol jednog razdoblja" dok je francuski predsednik Fransoa Oland istakao da je on bio "oličenje Kubanske revolucije u svim njenim nadama i razočarenjima". Kastro će živeti zauvek, poručio je kineski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Fidel Kastro "simbol jednog razdoblja" i "iskreni i pouzdani prijatelj Rusije", saopštio je Kremlj a prenosi Tanjug.

"Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji sveta", napisao je Putin u telegramu kubanskom predsedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru, navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je, izrazivši saučešće narodu i Vladi Kube povodom smrti vođe kubanske revolucije, istakao da je Fidel Kastro bio "iskren i pouzdan prijatelj Rusije".

Predsednik Kine Si Đinping rekao je da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živeti zauvek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja.

"Kastro će živeti zauvek", rekao je Si, povodom Kastrove smrti.

"Kineski narod izgubio je dobrog i iskrenog druga", rekao je Si u poruci koju je pročitao na glavnom državnom tv kanalu.

Obama: Istorija će pokazati koliki je bio Kastrov uticaj

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je da će istorija pokazati i proceniti ogroman uticaj preminulog kubanskog predsednika Fidela Kastra na Kubu i svet, prenose agencije.

Obama je u poruci, u kojoj je izjavio saučešće Kastrovoj porodici, kazao da u ovom trenutku Amerika pruža ruku prijateljstva kubanskom narodu.

"Za vreme mog mandata, radio sam na ostavljanju prošlosti za nama i stvaranju budućnosti u kojoj odnosi dve države nisu definisani razlikama, već stvarima koje delimo kao komšije i prijatelji", rekao je Obama.

"Kubanski narod mora da zna da im je Amerika prijatelj i partner"", zaključio je Obama u saopštenju.

U međuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri uputio je saučešće kubanskom narodu zbog smrti revolucionarnog vođe Fidela Kastra.

S druge strane, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp je u prvoj reakciji na vest o smrti vođe kubanske revolucije napisao na Tviteru samo "Fidel Kastro je mrtav!", bez daljeg elaboriranja, prenosi Rojters. Kasnije u toku dana oglasio se saopštenjem u kojem je naveo da je Kastro bio "brutalni diktator koji je ugnjetavao svoj narod".

Asad: Kastro je bio legendarna figura otpora protiv SAD

Sirijski predsednik Bašar el Asad, čiji je režim na meti američkih sankcija, izjavio je da je kubanski vođa Fidel Kastro bio "legendarna figura otpora" protiv SAD, koji se takođe suočavao sa američkim sankcijama uvedenim Kubi.

"Veliki vođa Fidel Kastro je decenijama vodio borbu s narodom i sa svojom zemljom protiv imperijalizma i hegemonije", naveo je Asad u telegramu saučešća Fidelovom bratu Raulu Kastru.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro apelovao je da se "nastavi nasleđe" oca Kubanske revolucije Fidela Kastra.

"Svi revolucionari sveta, moramo da nastavimo njegovo nasleđe i nosimo njegov barjak nezavisnosti i socijalizma", napisao je na Tviteru Maduro, prenosi Beta.

Podsetivši na bliske veze Venecuele i Kube, Maduro je naveo da je bratu Fidela Kastra i aktuelnom kubanskom predsedniku Raulu Kastru "preneo solidarnost i ljubav Venecuele za narod Kube".

Španski kralj Felipe Šesti izjavio je da preminuli Fidel Kastro nesumnjivo predstavlja "figuru od istorijskog značaja" i podsetio da je Kastro imao porodične veze sa Španijom. Telegram saučešća povodom smrti Fidela Kastra uputio je Marijano Rahoj.

Papa Franja nazvao je "tužnim vestima" informaciju o smrti kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Kastra, kazavši da tuguje i moli se za upokojenje Kastra.

Poglavar Rimokatoličke crkve je saučešće u poruci na španskom jeziku uputio Fidelovom bratu Raulu, predsedniku Kube, prenosi Rojters.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini istakla je istorijsku važnost Fidela Kastra i navela da će se nastaviti poboljšanje odnosa Unije sa Kubom. 

Mogerinijeva je kazala da je Kastro bio "odlučan čovek i istorijska ličnost", dodavši da je njegova smrt došla u trenutku kada se Kuba suočava sa "velikim promenama" i u vreme globalnih neizvesnosti, prenosi Rojters. 

Fidel Kastro bio je "oličenje Kubanske revolucije u svim njenim nadama i razočarenjima", poručio je francuski predsednik Fransoa Oland nekoliko sati posle objavljivanja vesti o smrti kubanskog lidera.

Predsednik Francuske je naveo da je Kastro za Kubance bio oličenje ponosa zbog odbacivanja strane dominacije.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov odao je priznanje ocu Kubanske revolucije Fidelu Kastru rekavši da je umeo da "ojača" svoju zemlju i da se odupre blokadi SAD.

"Fidel je pružio otpor i ojačao svoju zemlju tokom najžešće američke blokade, kada je na njemu bio monumentalno jak pritisak i umeo je da povede svoju zemlju na put nezavisnog razvoja", rekao je poslednji lider SSSR-a, prenela je agencija Interfaks.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара