Donald Tramp je predsednik Sjedinjenih Američkih Država

Klinton – Tramp 218:276. Kandidat republikanaca Donald Tramp je pobedom u Viskonsinu prešao magičnu granicu od 270 elektorskih glasova i postao novi predsednik SAD. Hilari Klinton čestitala pobedu rivalu. Republikanci zadržali većinu u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa.

09.05 - Izabrani potpredsednik SAD Majkl Pens poručuje da su građani rekli svoji i da će Trampovo vođstvo i vizija Ameriku ponovo učiniti velikom. 

09.00 - Pobeda Trampa uzdrmala je svetske berze: veliki pad vrednosti akcija usled panike investitora zbog neizvesnosti u finansijskom sektoru, imigraciji i geopolitičkih tenzija. 

08.50 - "Hvala vam svima. Žao mi je što ste ovoliko čekali. Upravo sam dobio poziv od gospođe Klinton, koja je čestitala svima na našoj pobedi, a ja sam joj čestitao na borbi koja je bila lavovska. Biću predsednik svim Amerikancima", rekao je Tramp u prvom obraćanju po proglašenju rezultata.

08.40 - Hilari Klinton pozvala Trampa i čestitala mu pobedu, javlja Si-En-En. 

08.34 - Pobedom u Viskonsinu, Donald Tramp je prešao magičnu liniju od 270 elektorskih glasova, javlja agencija Blumberg.

08.18 - Donald Tramp pristiže u svoj izborni štab gde se očekuje da će se obratiti svojim pristalicama.

08.04 - Šef izbornog štaba Hilari Klinton, Džon Podesta, rekao da je ponosan na birače, ali da nema šta da kaže pre nego što se prebroje glasovi u nekoliko preostalih država. 

07.47 - Donald Tramp će se obratiti naciji čim ga televizijske mreže proglase za pobednika izbora, javljaju mediji u SAD.

07.39 - Tramp je osvojio i Pensilvaniju i samo mu šest elektorskih glasova nedostaje do ulaska u Belu kuću.

07.31 - Liderka desničarske francuske partije Nacionalni front, Marin le Pen, već čestitala izbornu pobedu Donaldu Trampu, prenosi Rojters

07.18 - Republikanci zadržali većinu i u Senatu, javlja agencija Blumberg

07.14 - Donald Tramp je spremio pobednički govor u kojem će pozvati Ameriku na jedinstvo i biti "širokogrud" prema rivalima, javlja Si-En-En. Pre nekoliko sati američki mediji su objavili da je Tramp spremio govor kojim će priznati poraz.

07.12 - Donald Tramp osvojio je Viskonsin, javlja Foks njuz

06.25 - Hilari Klinton dobila Nevadu, javlja AP. 

06.12 - Vrednost pezosa opala za čak 13 odsto, prenosi Rojters.

05.57 - Kamena lica u štabu Hilari Klinton. Američki sajtovi, sada skoro bez izuzetka, ogromne šanse za pobedu na predsedničkim izborima daju Donaldu Trampu. U Trampovom štabu atmosfera je gotovo slavljenička.

05.35 - Tramp osvojio Džordžiju i Ajovu. Hilari Klinton dobila Vašington.

05.30 - Sajt kanadske imigracione službe je pao, najverovatnije zbog velikog broja poseta. Liberalni Amerikanci su najavljivali da će se, u slučaju da Tramp pobedi na izborima, iseliti u Kanadu.

05.20 - Ukoliko Donald Tramp osvoji Viskonsin, put ka Beloj kući mu je širom otvoren, pišu američki mediji. 

05.08 - Tramp je dobio i Severnu Karolinu, javljaju mediji u SAD. Hilari Klinton osvojila Oregon.

05.01 - Hilari Klinton dobila Kaliforniju i Havaje. Analitičari tvrde da ti rezultati neće uneti nimalo mira u njen štab. Tramp je dobio Ajdaho. Sve oči uprte u rezultate iz Mičigena i Viskonsina.

04.57 - Donald Tramp je osvojio Floridu, javlja Hafington post.  

04.33 - Hilari Klinton dobila Virdžiniju i Kolorado. Sajt fivethirtyeight joj daje 50 odsto šansi za pobedu na izborima, najmanje od početka izborne noći. Sistem za prognozu rezultata Njujork tajmsa predviđa pobedu Trampa.

04.19 - Tramp je osvojio Ohajo, javlja Si-Bi-Es. 

04.11 - Investitorima se ne dopada razvoj situacije na američkim predsedničkim izborima, pa se očekuje ozbiljan pad na američkim berzama. Indeks Dau zabeležio najveći pad na svetskim berzama od 11. septembra 2011. godine.

03.52 - Hilari Klinton osvojila Nju Meksiko. Donald Tramp dobio Montanu i Misuri.

03.37 - Njujork tajms prvi put predviđa da Tramp ima veće šanse za pobedu, 58 odsto. Si-En-En smatra da se Tramp "drži iznenađujuće dobro". 

03.31 - Tramp osvojio Luizijanu. Vodi u Ohaju, Virdžiniji i na Floridi, ali se niko ne usuđuje da proglasi pobednika u tim državama. Pobeda Hilari Klinton u Konektikatu.

03.13 - Tramp pobedio u Teksasu i Arkanzasu. 

03.07 - Tramp vodi u Virdžiniji, što u izvesnoj meri predstavlja iznenađenje za štab Klintonove. 

03.00 - Birališta zatvorena u Arizoni, Koloradu, Viskonsinu, Minesoti, Nebraski, Vajomingu, Njujorku i Mičigenu. Klintonova je, izvesno je, pobedila u Njujorku, Tramp u Kanzasu, Vajomingu, Južnoj i Severnoj Dakoti.

02.42 - Republikanci će zadržati većinu u Predstavničkom domu Kongresa, javlja En-Bi-Si. 

02.30 - Donald Tramp je pobedio na Floridi, javlja Njujork tajms.  

02.28 - Donald Tramp osvojio Alabamu. Nijedna američka televizijska mreža se ne usuđuje da proglasi pobednika na Floridi, gde je republikanski kandidat u blagoj prednosti.

02.05 - Serija pobeda za Hilari Klinton, ukupno sedam država, uključujući Delaver, Nju Džerzi, Merilend, Ilinoj i Masačusets. Tramp dobio Oklahomu, Tenesi i Misisipi. Hilari Klinton sada ima 68 elektorskih glasova, dok je Tramp osvojio 48.

01.33 - Tramp pobedio u Zapadnoj Virdžiniji, javlja Foks njuz

01.30 - Volstrit džornal, pozivajući se na izvore iz Trampovog štaba, piše da je kandidat republikanaca već napisao govor u kojem priznaje poraz i rezultate izbora. 

01.04 - Tramp odneo pobedu u Indijani i Kentakiju, Hilari Klinton u Vermontu, javila je agencija AP. Ti rezultati su u potpunosti u skladu sa predizbornim očekivanjima.  

01.00 - Birališta se zatvaraju u Džordžiji, Južnoj Karolini, Vermontu, Virdžiniji i na Floridi. 

00.40 - Bivši predsednik SAD, Džordž Buš mlađi i njegova supruga Lora, nisu glasali za Hilari Klinton, kako su ranije javili američki mediji, već su glasačke listiće ostavili nepopunjene, rekao je Bušov portparol.

00.30 - Prema izlaznim anketama, Donald Tramp ubedljivo vodi u Kentakiju i Indijani, javlja Si-En-En. To su prve dve države u SAD gde su zatvorena biračka mesta.

00.23Jedna osoba je podlegla povredama posle pucnjave u blizini dva biračka mesta u predgrađu Los Anđelesa, Azusi. Tom prilikom ranjene su još tri osobe. (Obnovljeno u 01.02). 

00.13 - Empajer stejt bilding, zbog izbora, svetli u bojama američke zastave.

00.00 - Elektronski sistem za glasanje u Koloradu nije radio pola sata. Glasačke mašine su znatno napredovale u poslednjih deset godina, ali se kvarovi i dalje dešavaju. 

23.15 - "Ne odustajte", poručio je Donald Tramp biračima nešto manje od tri sata pre zatvaranja birališta na zapadnoj obali SAD, navodeći da su izbori "daleko od gotovih". 

23.01 - Torta uneta u Trampovu zgradu na Menhetnu, javlja američka televizijska mreža Ej-Bi-Si.

22.40 - Američke berze završile su radni dan sa umerenim dobicima, što suštinski znači da su se investitorima "svideli" signali koje su videli tokom izbornog dana u SAD. 

22.17 - Berni Sanders, dojučerašnji rival Hilari Kliton za mesto demokratskog kandidata, očekuje "ubedljiv poraz" Donalda Trampa. "Njegova kampanja bila je zasnovana na lažima i pokušao je da podeli Ameriku. To je loše", rekao je Sanders.

21.45 - Sud u Nevadi odbacio žalbu Trampovog štaba oko produženog vremena za glasanje na jednom mestu za prevremeno glasanje u Teksasu. 

21.00 - U Teksasu uhapšen muškarac koji je, sa sačmaricom u rukama, vređao glasače demokrata, javljaju tamošnji mediji. 

20.53 - Jedno istraživanje javnog mnjenja pokazalo da 80 odsto Amerikanaca jedva čeka da se izbori okončaju. Polovina ispitanika oseća bes posle maratonske kampanje, piše sajt fivethirtyeight.

20.38 - Po jedna primedba na tok glasanja iz štabova demokrata i republikanaca. Trampovi advokati se žalili jer je jedno mesto za prevremeno glasanje u Nevadi bilo otvoreno dva sata duže. Demokrate uzvratile, žaleći se jer je Trampov sin Erik, suprotno zakonu, objavio svoj glasački listić na Tviteru.

20.20 - Još traju nedoumice da li će Donald Tramp priznati rezultate izbora. "Tek ću videti pod kojim okolnostima" mogu da priznam rezultate, rekao je Tramp televizijskoj mreži Foks.

20.11 - Glasanje u Americi protiče bez ozbiljnih problema. Na stotinama glasačkih mesta primetni dugi redovi. Kvarovi na računarima "obeshrabrili" su nekoliko desetina ljudi da glasaju u Teksasu. U Pensilvaniji primetno prisustvo posmatrača na biračkim mestima.

19.05 - Novi predsednik SAD izbornu pobedu će slaviti u Njujorku, ko god da pobedi, pri čemu je republikanski kandidat za eventualnu proslavu izabrao relativno skroman hotel na Šestoj aveniji, dok je njegova demokratska protivnica u te svrhe iznajmila ogroman Centar "Dževits", javio je AFP.

18.50 - Zabeležena rekordna izlaznost Latinoamerikanaca na Floridi, njih čak 980.000 izašlo je na izbore, što je dobra vest za Hilari Klinton.

17.00 - Donald Tramp glasao na svom biračkom mestu na Menhetnu, zajedno sa suprugom Melanijom. "Bilo je teško odlučiti za koga da glasam", rekao je Tramp novinarima ispred biračkog mesta, prenosi AFP.

15.40 - Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton glasala je u Njujorku, dok se glasanje kandidata republikanaca Donalda Trampa očekuje kasnije tokom dana.

15.30 - "Ako ne pobedim, shvatiću to kao ogromno gubljenje vremena, energije i novca", rekao je Donald Tramp, govoreći o šansama na izborima.  

Број коментара 100

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара