Abas na udaru Hamasa zbog prisustva Peresovoj sahrani

Hamas je oštro kritikovao to što je palestinski predsednik Mahmud Abas prisustvovao sahrani bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa, nazvavši ga Jevrejinom. Poručuju Abasu da bi trebalo da se pridruži "Peresu u paklu".

"Taj čovek, koji tvrdi da predstavlja palestinsko javno mnjenje, jeste po verskim standardima Jevrejin. Po milioniti put – on ne predstavlja nas, on je kreacija Izraela i nadamo se da će se pridružiti Peresu u paklu", rekao je Mahmud el Zahar za iransku TV, preneo je Tajms of Izrael.

Abas, vođa sekularnog Fataha, prisustvovao je u petak sahrani Peresa u Jerusalimu, na čelu tri zvaničnika Palestinske uprave, uključujući nekad glavnog pregovarača s Izraelom Saeba Erekata, generalnog sekretara Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Jedan zvaničnik Palestinske uprave izjavio je odmah potom da Abas nije žalio što je bio na sahrani kojoj je prisustvovalo najmanje 80 svetskih lidera i da je rekao da je došao zbog toga što veoma poštuje Peresa.

Abas i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su se rukovali i kratko razgovarali na sahrani.

Palestinski predsednik nije bio u Jerusalimu od 2010. godine, kada se sastao s Netanjahuom.

Dvojica lidera rukovali su se u novembru prošle godine na samitu o klimi u Parizu, a direktni izraelsko-palestinski pregovori o miru doživeli su krah još pre toga, u aprilu 2014.

Abas je posle sahrane u subotu u govoru u Vitlejemu najavio da će Palestinci "pobediti okupaciju". Taj njegov govor smatra se pokušajem da se odbace kritike što je išao na sahranu.

"Nemamo iluzija da će se okupacija sutra okončati. Ali oni mogu da rade šta žele. Neka grade (naselja) ako im je po volji, mi ćemo graditi našu domovinu i osnovati buduću državu s Jerusalimom kao glavnim gradom", rekao je Abas.

Ujedinjena Arapska lista, četvrta po veličini u izraelskom parlamentu, nije poslala delegaciju na sahranu. Vođa te partije Ajman Odeh rekao je da je Peresov pogreb bio deo nacionalnog dana žalosti u kome Arapi u Izraelu nemaju mesta, između ostalog ni u pričama o Peresu kao čoveku koji je izgradio izraelsku odbranu.

"Sećanje na Peresa u arapskoj javnosti je drugačije od narativa u poslednjim godinama i ja shvatam da je takve kompleksne poruke teško čuti u momentu kada neko umre", napisao je Odeh na svom Tviter nalogu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво