Сахрањен Шимон Перес

Израел и свет одали су последњу пошту Шимону Пересу, а сахрани бившег председника и премијера Израела и добитника Нобелове награде за мир присуствовале су десетине светских лидера, укључујући председника Србије Томислава Николића. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху назвао је у говору на сахрани свог некадашњег политичког ривала Шимона Переса "великим светским човеком".

"Шимон је живео живот са смислом", рекао је Нетанјаху пред десетинама светских лидера који су се окупили на сахрани.

"Досегао је невероватне висине. Био је велики Израелац, био је велики светски човек. Израел пати за њим, али проналазимо наду, попут целог света, у његовом легату", рекао је премијер. Говорећи на сахрани, израелски председник Реувен Ривлин истакао је да је Перес био човек од дела, а не само човек са визијом.

Према његовим речима, Перес је до самог краја желео да оствари ционистички сан: независну, суверену државу која је у миру са суседима. Знао је да се мир може остварити само са снажне позиције коју је покушавао да обезбеди.

Председник САД Барак Обама изјавио је да је Перес показао да су правда и нада суштина ционистичких идеала. Он је рекао да је Перес поставио темеље за јаке израелске оружане снаге које су побеђивале у ратовима, додајући да су његови државнички ставови створили нераскидиву везу Израела са САД и другим земљама.

Бивши амерички председник Бил Клинтон је за Переса рекао да је био "мудри заговорник заједничке људскости" и велики сањар Израела. Почео је живот као најбољи ученик Израела, а постао најбољи учитељ.

Пересов син Јони је рекао да је оца питао шта да напише на надгробном споменику, а да је Шимон без оклевања одговорио: Био је сувише млад да умре.

Палестински председник Махмуд Абас са својом делегацијом је седео у првом реду званица и поздравио се са израелским званичницима, а неке од чланова Пересове породице је загрлио док је изјављивао саучешће.

АП наводи да је Абас један од ретких арапских званичника који су реаговали на вест о смрти Переса. Церемонија сахране је почела када је почасни вод изнео ковчег из зграде Кнесета, рецитовао хебрејску молитву за мртве Кадиш и сместио ковчег у кола која су га пренела на национално гробље Херцл, где је Перес сахрањен поред других израелских државника.

Церемонија државне сахране Переса, који је преминуо у среду у 93. години, одржана је на израелском националном гробљу Гора Херцл у Јерусалиму.

На сахрани су били лидери из целог света: амерички председник Барак Обама, француски председник Франсоа Оланд, шефица европске дипломатије Федерика Могерини, немачки председник Јоахим Гаук, британски принц Чарлс, палестински председник Махмуд Абас.

Сахрани су присуствовали и државни секретар Џон Кери, бивши председник САД Бил Клинтон, канадски премијер Џастин Тридо, шеф британске дипломатије Борис Џонсон, шпански краљ Фелипе VI, холандски премијер Марк Руте, председник Европског савета Доналд Туск, бивши британски премијер Тони Блер и многи други.

Степен безбедности је био подигнут на виши ниво, а на улицама је било 8.000 полицајаца, наводи АФП.

Сахрана је одржана у тренутку када почињу велики јеврејски празници, а у том периоду израелске власти страхују од појачаног палестинског насиља.

Перес је био у болници након можданог удара, који је добио пре две недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се