Turska: Oslobađanje Rake uz Kurde može izazvati sukobe

Ofanziva koja je pokrenuta radi oslobođenja sirijskog grada Raka od Islamske države, uz pomoć kurdskih boraca, mogla bi da izazove etničke sukobe, izjavio je visoki zvaničnik Turske i upozorio da operacija treba da izbegne izazivanje dodatnih sukoba.

Zvaničnik je rekao da se Grupa povezana sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koju podržavaju Kurdi i koja uključuje kurdsku miliciju IPG, nisu u potpunosti povukle iz sirijskog grada Manbidž zapadno od Eufrata uprkos obećanjima, prenosi Rojters.

Turska posmatra IPG kao neprijateljsku silu usko povezanu sa kurdskim militantima za razliku od Vašingtona koji IPG tretira kao vrednog i efikasnog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Neimenovani turski zvaničnik izjavio je da turski upad u Siriju "može da traje godinama ukoliko se pokaže da je potrebno", navodi Rojters i dodaje da je "nemoguće da Turska odustane od zahteva za izručenje Fatulaha Gulena Turskoj".

Naveo je i da će Turska i Izrael imenovati ambasadore u narednih deset dana u okviru normalizacije odnosa.

Zvaničnik je rekao i da očekuje uvođenje bezviznog režima za građane Turske pre isteka ove godine, prenosi Rojters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво