Busek: Suočeni smo sa podmuklim Trećim svetskim ratom

Bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek izjavio je da je svet suočen sa podmuklim Trećim svetskim ratom, apelujući na političare da konačno spoznaju stanje.

Erhard Busek je, u izlaganju na otvaranju izložbe "Lili Marlen - šlager piše istoriju" u dvorcu Vajtra, ukazao da se sukobi sve više približavaju Evropi, podsećajući na konflikt u Ukrajini i brojne terorističke napade u gradovima starog kontinenta.

"Suočavamo se sa podmuklim Trećim svetskim ratom, a uzrok tome što se ozbiljnost stanja ne spoznaje je u činjenici da je sećanje na velke ratove izbledelo, te niko ne želi da misli na suprotnost miru", objasnio je Busek.

On je ukazao da se karakteristika rata promenila, dodajući da smo suočeni sa podmuklim uvlačenjem ratnih sukoba u društvo.

"Ne radi se više o želji pojedinih zemalja da vladaju, već smo suočeni sa snagama koje žele da pogode društvo", podvukao je Busek.

Politika, prema njegovim rečima, nije još shvatila s čime se svet suočava, dodajući da je opšti problem društva nedostatak duhovne orijentacije, uz težnju ka agersiji, koja se pokazuje preko socijalnih mreža, gde nedostaje socijalna kontrola.

I pored akutne situacije Busek pozitivno gleda u budućnost i uveren je da ćemo uspeti da savladamo nove izazove, ali da je neophono promeniti razmišljanja i odustati od nacionalističkog razmišljanja.

"Pre 25 godina se sticao utisak da Evropa snažnije srasta, a danas imamo ponovo trend u suprotnom smeru. To pokazuje čak i Austrija, koja je sa gotovo svim svojim susedima, na primer po pitanju izbeglica, imala sporove", kritikovao je Busek.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво