Ukrajina šalje vojsku na granicu sa Krimom, Porošenko želi razgovor sa Putinom

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je postavljanje svih vojnih jedinica u blizini granica s Krimom i Donbasom. Naložio je Ministarstvu spoljnih poslova da uspostavi telefonski kontakt sa Vladimirom Putinom i zapadnim liderima. NATO zabrinut zbog Krima, pažljivo prati situaciju.

Petro Porošenko je na Tviteru napisao da je održan sastanak sa predstavnicima bezbednosti i ministrom spoljnih poslova i da je naređeno da se postave sve jedinice blizu administrativnih granica sa Krimom i Donbasom.

U međuvremenu, Porošenko je saopštio da želi da direktno razgovara sa Putinom i nekoliko zapadnih lidera, u trenutku kada su pojačane tenzije na relaciji Kijev–Moskva, javlja Rojters.

Porošenko je naložio Ministarstvu spoljnih poslova da traži telefonske razgovore sa Putinom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Francuske Fransoa Olandom, potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, saopštila je Pres-služba predsedništva, preneo je Tas.

"Ministarstvo spoljnih poslova treba da organizuje telefonske razgovore sa čelnicima Nemačke i Francuske u tročlanom, normandijskom formatu, da pozove na razgovor američkog potpredsednika Džoa Bajdena, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i inicira razgovor sa ruskim predsednikom Putinom", navodi se u saopštenju.

Ruska Federalna služba bezbednosti ranije je sprečila terorističke napade na Krimu, koje je pripremao obaveštajni sektor ukrajinskog Ministarstva odbrane, navodi se u saopštenju Federalne službe bezbednosti, javila je ruska agencija Tas

Porošenko je ranije rekao da su ruske optužbe da je Ukrajina ušla na Krim ciničan izgovor kako bi se pojačale vojne pretnje protiv Ukrajine.

Američki ambasador u Ukrajini Džefi Pajat je, govoreći o napadima na Krimu, rekao da SAD nisu videle ništa što bi potkrepilo ruske tvrdnje o ukrajinskom napadu.

Ističe da će sankcije zbog ruske aneksije Krima ostati na snazi dok ta teritorija ne bude vraćena Ukrajini.

Džefi Pajat je na Tviteru napisao da "Rusija često iznosi lažne optužbe protiv Ukrajine kako bi odvratila pažnju sa njenih sopstvenih ilegalnih akcija".

Premijer regionalne vlade Krima Sergej Aksjonov istakao je da američki Stejt department stoji iza pokušaja ukrajinskih vlasti da izvedu terorističke napade na Krimu.

Aksjonov je rekao da su se ukrajinske vlasti odlučile da krenu putem terorizma i da "prebace u inostranstvo metod koji su isprobale protiv svojih građana", preneo je Tas.

"Istovremeno sam uveren da to nisu njihove sopstvene akcije i namere. Stejt department SAD stoji iza njih zato što ukrajinski zvaničnici ne bi imali hrabrosti da izvedu takve akcije", rekao je šef vlade Krima, crnomorskog poluostrva koje je posle referenduma o odvajanju od Ukrajine 2014. pripojeno Rusiji.

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je sprečila teroristički napad na Krimu, koji je, kako se tvrdi, organizovala obaveštajna agencija ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Putin je potom optužio Ukrajinu da je izabrala terorizam umesto mira i da "igra opasnu igru" i pozvao SAD i Evropu da učine konkretne korake da utiču na Ukrajinu da promeni ponašanje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko odbacio je tvrdnje Moskve kao "nerazumne i cinične".

Ukrajina insistira na održavanju sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ukoliko i dalje budu rasle tenzije izazvane optužbama Rusije da je zvanični Kijev organizovao napade na Krimu.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара