Mосква: Спречен терористички напад на Криму, Кијев демантује

Руска Федерална безбедносна служба (ФСБ) саопштила је да су један њен агент и један војник убијени у два одвојена инцидента, окарактерисана као неуспели терористички напади, пренела је агенција АП.

Руска Федерална безбедносна служба спречила је терористичке нападе на Криму, које је припремао обавештајни сектор украјинског Министарства одбране, наводи се у саопштењу ФСБ-а, јавила је руска агенција Тас.

"Група саботера откривена је 7. августа у граду Армјанску на Криму, а један припадник ФСБ-а убијен је у сукобу до којег је дошло приликом хапшења терориста", наводи се на званичном сајту ФСБ-а и додаје да је на месту напада пронађено 20 импровизованих експлозивних направа са више од 40 килограма екплозива, као и муниција, гранате и стандардно специјално оружје украјинских оружаних снага.

ФСБ такође наводи да је "обавештајна мрежа украјинског Министарства одбране пресечена захваљујући мерама предузетим на Криму" и да су ухапшени украјински и руски грађани који су помагали у припремању терористичких напада, јавља Тас.

Према наводима из саопштења, један од организатора напада је украјински држављанин Јевгениј Панов, запослен у обавештајном сектору украјинског Министарства одбране.

Са друге стране, Министарство је негирало тврдње ФСБ-а да су украјински специјалци покушали оружани напад на територију Крима, наводи Тас, позивајући се на данашњи извештај агенције Ројтерс.

Агенција АП пренела је да је ФСБ саопштила да су још две групе саботера 7. августа покушале да уђу на територију Крима, као и да је један руски војник погинуо у артиљеријској ватри украјинских снага.

"Циљ диверзаната је била дестабилизација социјално-политичке ситуације на полуострву током припрема и одржавања федералних и регионалних избора", наводи се на сајту ФСБ-а.

Како јавља Тас, држављани Украјине и Русије који су помагали у припремању тих терористичких напада су ухапшени и дају изјаву у којој то признају.

У Кијеву те наводе је демантовао портпарол украјинске војне обавештајне службе.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је касније данас да је Украјина изабрала тероризам уместо мира.

На то је реаговало украјинско министарство спољних послова саопштивши да руски председник тражи начин за ескалацију конфликта са Украјином.

"Путин жели више рата. Русија жели ескалацију, очајнички тражи провокацију Украјине, тестира реакцију Запада", написао је портпарол украјинског министарства спољних послова Дмитро Кулеба на Твитеру, преноси Ројтерс.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара