Pogubljen iranski nuklearni naučnik

Iranske vlasti pogubile su nuklearnog naučnika Šahrama Amirija koji je bio u pritvoru od 2010. godine, javio je Bi-Bi-Si. Prema nekim izveštajima Amiri je imao velika saznanja o iranskom nuklearnom programu.

Amirijeva majka rekla je da je telo njenog sina vraćeno u njegov rodni grad sa tragovima konopca oko vrata, što ukazuje da je bio obešen.

Amiri je držan na tajnoj lokaciji nakon što se vratio iz Sjedinjenih Američkih Država, gde ga je po njegovim rečima nasilno odvela CIA.

Amiri koji je rođen 1977, nestao je posle hodočašća u Meku 2009. godine.

On se pojavio u SAD posle godinu dana, a kako je izjavio, CIA ga je kidnapovala i stavila pod "intenzivan psihološki pritisak kako bi otkrio osetljive informacije".

Na video snimku koji je očigledno napravljen u SAD on je rekao da je odveden u kuću na nepoznatoj lokaciji i da je dobio injekciju anestetika.

U drugom videu Amiri je tvrdio da je pobegao iz pritvora u SAD. Vratio se u Teheran 2010. i dočekan kao heroj.

Američki zvaničnici rekli su za Bi-Bi-Si da je Amiri dezertirao sopstvenom voljom i da je pružio "korisne informacije" SAD.

On je kasnije po povratku u Teheran bio osuđen na dugu zatvorsku kaznu. njegova porodica potvrdila je u to vreme da je pritvoren i saopštila da strahuje za njegov život.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво