Bivši komandant NATO-a organizator puča u Turskoj?

Penzionisani general američke vojske Džon F. Kembel, koji je i bivši komandant NATO snaga u Avganistanu, organizator je neuspelog pokušaja puča u Turskoj, objavio je turski list "Jeni Safak", pozivajući se na izvore bliske istrazi.

General Kembel (59) je "jedna od ključnih figura koja je organizovala i kontrolisala vojnike koji su pokušali da izvrše puč u Turskoj", objavio je konzervativni list na engleskom jeziku, a preneo sajt RT.

Jeni Safak je poznat po lojalnoj podršci predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je bio meta pokušaja vojnog udara.

Kako navodi taj list, Kembel je "takođe upravljao transakcijama u vrednosti većoj od dve milijarde dolara preko nigerijske UBA Banke, koristeći svoje veze u CIA, a novac je delio vojnicima pučistima u Turskoj".

Penzionisani američki general je navodno "dva puta u tajnosti posetio" Tursku između maja i 15. jula, kad je izvršen pokušaj puča, za koje turske vlasti optužuju "Fetulahovu terorističku organizaciju".

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je upozorio da bi odnosi Ankare sa Vašingtonom mogli da se pogoršaju ako SAD ne izruče muslimanskog verskog vođu Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji.

Zvanični Vašington je više puta ponovio da Turska mora da pruži solidne dokaze za moguću povezanost Gulena sa pokušajem vojnog puča, pre nego što može da počne da se razgovara o njegovom izručenju Turskoj.

Ukupno 13.165 ljudi je privedeno zbog navodne povezanosti sa pokušajem puča, izjavio je juče Erdogan, koji je naveo da taj broj uključuje 8.838 vojnika, 2.101 sudija i tužilac, 1.485 policajaca, 52 lokalna zvaničnika i 689 civila, preneo je dnevni list Hurijet.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво