Turska, "veliko čišćenje" posle puča, Ozturk negirao da je organizovao državni udar

Turske snage bezbednosti sprovele su racije u vojsci nastavljajući najavljeno "veliko čišćenje" posle neuspelog puča, što izaziva sve veću zabrinutost međunarodne zajednice. Bivši komandant vazduhoplovnih snaga, general Akin Ozturk, odbacio optužbe da stoji iza neuspelog puča. Za sada su uhapšena 103 generala i admirala. Racija i u bazi Indžirlik.

21.30 - Bivši komandant vazduhoplovnih snaga Turske, general Akin Ozturk, odbacio je optužbe da stoji iza neuspelog vojnog puča. Agencija Anadolija ranije je objavila da je Ozturk priznao odgovornost za puč, da bi potom tu vest povukla, prenosi AP.

21.10 - Redžep Tajip Erdogan kaže za Si-En-En da "turski narod veruje da bi teroristi koji su učestvovali u pokušaju puča treba da budu ubijeni", navodi Rojters.

20.40 - Kritike drugih država o odnosu Ankare prema osumnjičenima za organizovanje puča mogu se izjednačiti sa podrškom neuspelom svrgavanju vlade, poručio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

20.10 - Uhapšeno sedam vojnika u bazi Indžirlik, javlja agencija Anadolija.

18.25General Adem Huduti, koji je rođen na Kosovu, najviše je rangirani oficir turske vojske uhapšen posle neuspelog puča, pišu turski mediji.

17.55 - Bivši komandat turskih vazduhoplovnih snaga Akin Ozturk priznao je da je organizovao puč, javlja agencija Anadolija, prenosi Rojters.

16.30 - Policija i tužilaštvo sprovode raciju u bazi Indžirlik, javlja Si-En-En Turk

15.50 - Uzbuna u parlamentu bila lažna, navode lokalni mediji. 

14.30 - Evakuisan turski parlament zbog bezbednosne pretnje, prenosi RT.

14.25 - Vojni oficir pokušao da otme vozilo, ubio vozača.

13.46 - Ubijen naoružani napadač koji je pucao ispred sudnice u Ankari u kojoj su saslušavani generali osumnjičeni za učešće u puču, javlja AFP.

U pritvoru se nalazi oko 6.000 vojnika, dok je izdato oko 3.000 naloga za hapšenje zvaničnika pravosuđa – sudija i tužilaca, posle neuspelog državnog udara u noći između petka i subote, kada je poginulo 290 ljudi, od kojih 100 pučista.

Turske vlasti su do sada uhapsile 103 generala i admirala nakon neuspelog puča protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javljaju mediji.

U hapšenjima širom zemlje pritvoreni su najviši vojni funkcioneri, a čini se da je reč o velikoj čistki u redovima oružanih snaga, prenosi AFP pozivajući se na turske medije.

U toku je izvođenje 365 generala pred sud koji treba da odluči o produženju pritvora.

Priveden je i general Mehmet Disli, koji je vodio akciju otmice načelnika Generalštaba vojske Huluzija Akara tokom puča. 

U međuvremenu, jedan muškarac je otvorio vatru u blizini sudnice u Ankari u kojoj se ispituju generali, a nakon toga je priveden, prenosi AP. 

Tužioci i policija počeli su pretres vazdušne baze Indžirlik na jugu Turske koju koristi međunarodna koalicija predvođena SAD u borbi protiv Islamske države, javila je provladina novinska agencija Anadolija.

Baza koja je ključna u borbi protiv Islamske države bila je zatvorena u subotu posle neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj.

Prema navodima Anadolije, sedam tužilaca zaduženih za vođenje istrage o propalom vojnom udaru, ušli su danas u bazu Indžirlik, uz pratnju policije.

Turski general major sa te baze već je ranije uhapšen zbog navodne uloge u puču.

Prema izveštajima medija, letelice za punjenje goriva su poletale sa baze i omogućavale borbenim avionima "F-16" pučista da ostanu u vazduhu.

Turske vlasti saopštile su da su otpustile 9.000 policajaca širom zemlje, uključujući Istanbul i Ankaru, tvrdeći da su povezani sa neuspelim pokušajem puča, prenosi Rojters.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je da će vlada u Ankari delovati u okvirima zakona prilikom "namirivanja računa" sa odgovornima za propali pokušaj vojnog puča.

Jildirim je posle sastanka kabineta istakao i da finansijski sistem Turske funkcioniše bez problema i da je centralna banka te zemlje spremna da preduzme bilo kakve mere kako bi osigurala stabilnost, prenosi Rojters.

Pripadnici jedinice antiterorističke policije rano jutros su pretresle prestižnu Akademiju vojnog vazduhoplovstva u Ankari u potrazi za pobunjenicima, javila je turska državna agencija Anadolija.

Vojni ataše Ambasade Turske u Kuvajtu Mikail Gulu uhapšen je u Saudijskoj Arabiji, gde je pokušao da se ukrca na let za Evropu posle pokušaja vojnog udara, preneli su saudijski mediji.

Oko 1.800 pripadnika specijalnih policijskih snaga raspoređeno je tokom prethodne noći u Istanbulu, a najviše ih ima na mostovima.

Turski vojni avioni patroliraju nebom iznad Turske posle pokušaja vojnog udara, što je znak da vlada strahuje da opasnost još nije prošla, prenosi AP. Prema rečima neimenovanog zvaničnika, avioni tipa F-16 cele noći nadleću turski vazdušni prostor.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se prethodne noći na trgu Taksim u Istanbulu, kao i na glavnom trgu u Ankari u znak podrške Erdoganu, koji je ponovio apel da građani izađu na ulice i pored poraza pučista.

Taj poziv je kasno noć na skupu u Ankari ponovio i turski premijer Binali Jildirim.

"Tokom dana ćemo raditi, a uveče ćemo posle posla nastaviti da bdimo na javnim mestima", rekao je turski premijer.

Erdogan je sinoć pomenuo mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne, zvanično ukinute 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u EU.

Vojno-policijske mere posle neuspelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja, koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak i da se uzdrži od moguće opšte represije.

U sukobima je poginulo više od 290 a povređeno više od 1.400 ljudi.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво