Ердоган: Народ верује да пучисти заслужују смртну казну

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган истиче да је на парламенту да одлучи да ли да се поново уведе смртна казна и да ће он, уколико се то деси, такву меру преточити у закон. Навео је да ће турска влада за неколико дана упутити писани захтев САД за изручење имама Фетулаха Гулена.

Ердоган је истакао да "турски народ верује да би терористи који су учествовали у покушају пуча треба да буду убијени". Зашто би требало да их држимо и хранимо у затвору то је оно што народ каже, додао је турски председник.

Како је навео, за увођење смртне казне потребна одлука парламента...Као председник, одобрићу сваку одлуку парламента", рекао је Ердоган у интервјуу за Си-Ен-Ен, пренео је Ројтерс

Турска је 2004. године укинула смртну казну у оквиру напора ка чланству у ЕУ, али су позиви за поновно увођење те казне појачани после неуспешног војног пуча у петак, у којем је убијено више од 200 људи.

Ово је први интервју који је Ердоган дао медијима од покушаја војног пуча у петак, наводи АФП.

Ердоган је навео да ће његова влада за неколико дана упутити писани захтев за изручење имама Фетулаха Гулена, који се налази у егзилу у САД, и ког је турски председник означио као организатора неуспелог пуча.

"У питању је јасан злочин велеиздаје", казао је Ердоган, одговарајући на питању о позивима да се осумњичени организатори пуча суоче са смртном казном.

"Али наравно, за тако нешто је потребна одлука парламента у форми уставне мере. Лидери треба да се састану и разговарају о томе", навео је Ердоган.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је раније данас у телефонском разговору турском председнику да се снажно противи поновном увођењу смртне казне у Турској и истакла да би такав корак спречио да та земља постане чланица Европске уније.

Меркелова је Ердогану рекла да поновно увођење смртне казне у Турској "ни на који начин није компатибилно" са настојањима званичне Анкаре да постане чланица Уније.

Ердоган је немачкој канцеларки поручио да након покушаја пуча не треба одлагати поновно увођење смртне казне и да ће влада на ту тему разговарати са турским опозиционим странкама.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара