Teroristički napad u Nici, 84 mrtva, Francuska mobiliše 10.000 vojnika

Najmanje 84 osobe su ubijene, a stotinu je ranjeno u Nici pošto je vozač kamiona uleteo među šetače. Među žrtvama i desetoro dece. Vozač kamiona, idnetifikovan kao 31-godišnji stanovnik Nice tuniskog porekla, je ubijen, a u vozilu su pronađene ručne granate i naoružanje. Oland i Obama: Teroristički napad. Vanredno stanje produženo za još tri meseca. Francuska na oružje pozvala 10.000 rezervista i najavila žestoke napade na ciljeve u Iraku i Siriji. U toku je identifikacija žrtava, a prema prvim podacima među njima nema državljana Srbije.

12.15 - Među ubijenima u Nici su i dva Amerikanca, prenose agencije.

11.30 - Lokalni list Nis-Maten objavio je ime napadača – Muhamed Lauej Bulel.

10.30 - U bolnici "Lenval" u Nici se trenutno nalazi 54 dece, prenosi Figaro.

08.10 - Počela je identifikacija žrtava napada u Nici, a prema dosadašnjim informacijama među njima nema državljana Srbije, rekao je za RTS ambasador Srbije u Parizu Rajko Ristić.

07.15 - Napadač je od ranije bio poznat francuskoj policiji, ali ne i obaveštajnim službama, javlja Rojters.

04.33 - Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev saopštio da je u napadu u Nici stradalo 80 osoba, kao i da se u kritičnom stanju nalazi 16 povređenih.

04.21 - Francuska mobiliše još 10.000 vojnika koje će rasporediti širom zemlje. Najavljeni pojačani napadi francuske avijacije u Siriji i Iraku, javili su francuski mediji posle Olandovog govora. 

03.55 -  Teroristička priroda ovog napada ne može se negirati, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, koji se, posle sastanka najviših bezbednosnih zvaničnika te države, obratio naciji. Vanredno stanje produženo za još tri meseca.

03.33 - U kamionu su pronađeni dokumenti francuskog državljanina tuniskog porekla, javlja AFP.  Mesto boravišta te osobe je Nica. Izvori bliski istrazi rekli su agenciji Rojters da napadač još nije identifikovan.

02.21 - Među žrtvama napada u Nici je i visoki zvaničnik francuske policije, rekao je gradonačelnik tog grada Kristijan Estrozi. Estrozi, međutim, nije rekao o kojem je zvaničniku reč. 

02.15 - Broj žrtava u Nici porastao na 77, javlja pariski Figaro. Još 16 povređenih je u izuzetno teškom stanju.  

02.00 - Pristalice Islamske države na društvenim mrežama slave napad u Nici. Islamska država, za sada, nije preuzela odgovornost.

01.45 -  Američki predsednik Barak Obama je tragediju u Nici nazvao terorističkim napadom, navodeći da će SAD stajati rame uz rame sa svojim najstarijim saveznikom u ovom teškom trenutku.

01.30 - Istragu o tragediji u Nici preuzela je antiteroristička služba. javlja agencija AFP. To je prva zvanična indikacija francuskih zvaničnika da se radi o terorističkom napadu.

01.25 - Gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi rekao je francuskim medijima da je u kamionu pronađeno oružje i ručne granate, kao i da je vozač pucao pre nego što ga je policija neutralisala.

01.05 -  Broj žrtava porastao je na 73, javlja Bi-Bi-Si pozivajući se na bezbednosne izvore u Francuskoj. Predsednik Fransoa Oland se hitno vraća u Pariz na sastanak povodom ove tragedije.

23.30 - Beli kamion uleteo među šetače u Nici. Lokalni izvori navode da ima povređenih i poginulih.  

Naoružani napadač uleteo je kamionom teškim 19 tona u masu šetača u Nici i ubio 84 osobe, a povredio više od 100 ljudi, od kojih je 18 u kritičnom stanju.

Napadač je, pre nego što je vozeći u cik-cak, počeo da gazi šetače, ispalio nekoliko hitaca u masu. Posle dva kilometra krvave vožnje, policija ga je ubila, a u vozilu su pronađeni dokumenti, naoružanje i ručne granate.

"To je bio pokolj na ulici. Tela su bila svuda", rekao je očevidac Vasim Bule za AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je da se još utvrđuje da li je vozač kamiona bio sam. Ulične kamere snimile su kretanje kamiona pre napada.

Dokumenti koji su nađeni u kamionu, i za koje je ustanovljeno da su papiri vozača, pokazuju da je napadač tridesetjednogodišnji muškarac tuniskog porekla koji je živeo u Nici. Policijski izvori navode da se sprovodi više operacija danas pre podne.

Istragu je, posle dva sata, preuzeo posebni antiteroristički tim, iako je napad u Nici, do tog trenutka, terorističkim nazvao samo američki predsednik Barak Obama.

Do jutros niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su pristalice Islamske države počele da slave napad u Nici, na isti način na koji su to činili tokom sličnih događaja u Parizu i Briselu.

Policija u Francuskoj, zemlji koja je u vanrednom stanju još od prethodnih terorističkih napada, odmah je preuzela kontrolu nad mestom događaja, a prestravljeni nepovređeni šetači smešteni su po okolnim hotelima i stanovima.

Plaža ispod promenade u kojoj se desio napad pretvorena je u poljsku bolnicu i tu se povređenima takođe ukazuje pomoć.

"Pojačane su bezbednosne mere u ovom u regionu, zbog straha od novih napada. Rizik, nažalost, postoji. Mi smo otkazali sve skupove u Nici u narednim satima, iz bezbednosnih razloga", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Teroristička priroda ovog napada ne može se negirati, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland, posle sastanka najviših bezbednosnih zvaničnika te države.

"Ništa neće uzdrmati našu veru u borbu protiv terorizma... Udarićemo ih u njihovim kućama", rekao je Oland, pominjući Siriju i Irak.

Oland, koji je svega dan ranije najavio ukidanje vanrednog stanja, saopštio je naciji da je ta mera produžena za još tri meseca.

Prema njegovim rečima, operacija "Santinel", koja omogućuje mobilizaciju 10.000 dodatnih vojnika, održava se na visokom nivou.

Svetski lideri izrazili su žaljenje, tugu i solidarnost s Francuskom posle napada.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво