Kameron: Novi premijer odlučivaće o Bregzitu

Britanija ne sme okrenuti leđa Evropi ili ostatku sveta iako napušta EU, rekao je premijer Ujedinjenog Kraljevstva Dejvid Kameron, poručivši da će o razdruživanju odlučivati njegov naslednik. Britanska vlada saopštila je da je formirala poseban departman koji će biti nadležan za Bregzit. Od predstojećeg samita evropskih lidera očekuju se odluke i dogovor kako će se rešavati tehnički i politički izlazak Velike Britanije iz svojih redova.

Kameron je istakao da u ovoj fazi neće pokrenuti formalne razgovore o istupanju te zemlje iz Unije.

"Rezultat referenduma nije onakav kakav sam želeo da bude, ali se on mora poštovati i sprovesti na najbolji mogući način. Britanska vlada u ovom trenutku neće aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma", rekao je Kameron, obraćajući se poslanicima u britanskom parlamentu.

"Moramo da odlučimo kakvu vrstu odnosa želimo sa EU. Kako je naglasio, o tome će odlučivati novi premijer i njegov kabinet.

Iako smatra da "rezultat referenduma nije najbolji za Britaniju, Kameron smatra da rezultat mora da se poštuje i sprovede na najbolji mogući način.

Lider Konzervativne partije kaže da neće biti neposrednih promena za građane EU koji sada žive u Velikoj Britaniji.

Kameron je naglasio da istupanje iz Unije neće ići glatko za britansku ekonomiju, ali da britanske finansijske institucije imaju "snažne planove i mogu izdržati neizvesnosti nakon istupanja iz bloka", prenosi AP.

U međuvremenu, britanska vlada je saopštila da je formirala poseban departman koji će biti nadležan za Bregzit i ocenila da je referendum o nezavisnosti poslednja stvar koja je u novonastaloj situaciji potrebna Škotskoj.

Premijer Kameron osudio je ksenofobične incidente koji su se dogodili posle pobede Bregzita.

Novi departman "intenzivno će raditi na sprovođenju reformi u cilju stvaranja uslova za rad novog premijera", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da je referendum o nezavisnosti poslednje što je potrebno Škotskoj u novonastaloj situaciji i dodaje da je on već održan 2014. godine, kada se većina Škota izjasnila za ostanak unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Apel na smirivanje strahova od ekonomske budućnosti zemlje

U političkim partijama previranja, dok zvaničnici pokušavaju da smire strasti i ublaže strahove od ekonomske budućnosti zemlje.

"Neće biti budžeta za hitne slučajeve. Penzije su sigurne, funta je stabilna i tržište je stabilno. To su dobre vesti", ističe bivši gradonačelnik Londona i pristalica Bregzita Boris Džonson.

Ali Briselu se sada žuri, odatle poručuju da nema vremena za improvizacije i da Britanija mora da odluči ko je zapravo predstavlja. Donald Tusk je bio u Parizu i Berlinu. O Bregzitu razgovaraju lideri Francuske, Nemačke i Italije. Važno je, kažu, da se spreči odlazak drugih zemalja iz evropskog bloka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorava da Evropska unija ne može sebi da dozvoli dugu neizvesnost.

Sa porukom da obe strane moraju da sačuvaju snagu i nađu rešenje u obostranom interesu, američki državni sekretar došao je prvo u Brisel, a zatim ide u London.

Prema rečima Džona Kerija, gnev neće pomoću u rešavanju fundamentalnih problema u procesu razlaza Evropske unije i Velike Britanije. "Važno je sačuvati pribranost", dodaje Keri.

Od predstojećeg samita evropskih lidera očekuju se odluke i dogovor kako će se rešavati tehnički i politički izlazak Velike Britanije iz svojih redova. Važno je, kažu, da se ekonomija i finansije unutar Unije dalje stabilizuju, berze i investitori umire.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи