Jeremić o budućnosti UN na "Ist Vest institutu"

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj i kandidat Srbije za Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić predstavio je na njujorškom "Ist Vest institutu" svoju viziju za svetske organizacije.

"Ist Vest institut" je jedna od vodećih svetskih organizacija kada je reč o razrešenju sukoba, sa 35 godina dugom tradicijom negovanja neformalne diplomatije i pronalaženja održivih rešenja za politička, ekonomska i bezbednosna pitanja u svetu.

U razgovoru sa predsednikom Instituta Kameronom Manterom, Jeremić je otvoreno govorio o svojoj platformi, budućnosti UN-a, kao i multilateralnoj diplomatiji i razrešenju sukoba širom sveta, saopštio je CIRSD.

"Ujedinjenim nacijama je potrebna snažna revitalizacija i restrukturiranje", rekao je Jeremić, dodavši da je ovogodišnji izbor generalnog sekretara posebno značajan imajući u vidu današnje "doba promena", kao i činjenicu da UN nije uvek adekvatno odgovarao na zahteve vremena.

Govorivši o svojoj platformi sa 53 konkretna predloga, Jeremić je podvukao značaj uvođenja transparentnosti u sistem UN-a, naročito kada je reč o izveštavanju o korupciji unutar samog sistema, finansijama visokih zvaničnika i uspostavljanju nezavisne kancelarije za nadzor finansija.

Predsednik CIRSD-a je istakao i svoju posvećenost implementaciji UN Agende 2030, što pre svega podrazumeva pitanja održivog razvoja i klimatskih promena.

Jeremić je rekao da je izmenjeni svet itekako imao uticaja na ulogu u UN u sprečavanju i razrešavanju sukoba, pružanju humanitarne pomoći i borbi protiv terorizma, što se najbolje može videti na primeru rata u Siriji.

Takođe je istakao da je potrebno obratiti više pažnje na bilateralne odnose velikih aktera poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine, kao i na sve veći značaj zemalja poput Indije za multilateralizam u 21. veku, navodi se u saopštenju CIRSD-a.

Jeremić je govorio i o pitanju rodne ravnopravnosti u UN. On je izbor za Generalnog sekretara nazvao ključnim trenutkom za žene u sistemu, obavezavši se da na tom planu tokom svog mandata uspostavi jednakost.

"Ist Vest institut" je nezavisna nevladina organizacija, koja se bavi promovisanjem dijaloga u regionima u svetu koji su opterećeni teškim problemima.

Predsednik tog instituta Kameron Manter bio je ambasador u Srbiji od 2007. do 2009. godine, a iz diplomatske službe povukao se 2012. godine.

Bavio se međunarodnim odnosima na kalifornijskom Pomona koledžu, a zatim i konsaltingom za međunarodne kompanije, među kojima je i "Junajted grup" na Balkanu, kao tadašnji vlasnik Televizije N1.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво