Evropa o Bregzitu, Štajnmajer: Ovo je tužan dan

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da je ovo "tužan dan" za EU i Veliku Britaniju, pošto su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz EU. Predsednik EP Martin Šulc očekuje da će pregovori oko izlaska Britanije ubrzo početi. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručuje da je EU odlučna da održi jednistvo. Marin le Pen želi referendum o članstvu EU u Francuskoj.

Nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz EU, stižu reakcije iz Evrope.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ubeđen je da Evropska unija ima budućnost i poručuje da ono što ih ne ubije može samo da ih ojača.

"Danas, u ime 27 lidera, mogu da kažem da smo odlučni da održimo naše jedinstvo", rekao je Tusk novinarima u Briselu i dodao da je ovo "istorijski trenutak, ali sigurno ne trenutak za histerične reakcije".

Dodaje da neće biti nikakvog pravnog vakuuma.

"Sve dok Velika Britanija ne bude i formalno napustila Uniju, zakoni Unije će nastaviti da se primenjuju i unutar te zemlje, a pod tim mislim kako na prava, tako i na obaveze", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc očekuje da će pregovori oko izlaska Britanije iz Evropske unije ubrzo početi.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučilo da ide svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji ovog jutra pokazuju da će to biti veoma težak put", rekao je Šulc za nemačku TV stanicu ZDF, preneo je Rojters.

Napomenuo je da je funta u padu posle referenduma u Britaniji, ističući da "ne želi da evro iskusi nešto slično".

Šulc dodaje da je evropsko jedinstveno tržište najjače pojedinačno tržište na svetu i da je Velika Britanija upravo prekinula odnose sa njim.

"To će imati određene posledice. Ne verujem da će druge zemlje biti ohrabrene da krenu tim veoma opasnim putem", istakao je Šulc.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker negirao je da je šokantni rezultat Bregzita početak dezintegracije tog bloka.

Na pitanje novinara da li je rezultat Bregzita "početak kraja Evropske unije", Junker je rekao: "Ne".

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne sme i neće zaustaviti proces širenja EU.

"EU je i dalje privržena širenju EU i u to nema sumnje. Nastavićemo posao koji smo započeli, a koji nije ni blizu završetka", poručio je Han.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini izjavila je da će Unija će nastaviti da funkcioniše kao važan igrač na svetskoj sceni uprkos odluci Britanaca da istupe iz bloka, prenosi Rojters.

Mogerinijeva je istakla da je "stalni član Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i jedna od najvećih vojnih sila EU, Velika Britanija, predstavljala jedan od najuticajnijih glasova u 28-članom bloku u pozivu na uvođenje sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini".

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, izjavio je danas da Britanija mora ubrzo da obavesti svoje partnere u Uniji kad planira da napusti taj blok.

Lajčak je rekao da je "preovlađujući osećaj među državama članicama da ne možemo da čekamo dok britanska Konzervativna stranka ne izabere novog predsednika", prenela je agencija AP.

Na pitanje novinara da li Brisel može da čeka do oktobra da Britanija obavesti Evropu o svojim namerama, Lajčak je odgovorio: "Ja to jednostavno ne mogu da zamislim. Nemamo taj luksuz da toliko čekamo."

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je odluka Britanije da izađe iz EU "prekretnica za evropski proces ujedinjenja", ali je i upozorila zemlje članice da ne izvlače ishitrene zaključke u vezi sa tom odlukom pošto to dovodi u rizik dalju podelu Evrope.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je, spremajući se za sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, naveo da je danas "tužan dan" za Evropsku uniju i Veliku Britaniju, preneo je Bi-Bi-Si.

Francuski predsdenik Fransoa Oland rekao je da poštuje odluku Britanaca da napuste EU i da pregovori o istupanju moraju biti brzi.

Oland je rekao da su rezultati Bregzita "postavili ozbiljan izazov za EU" i da blok sada mora da se fokusira na svoje prioritete a to su, prema Olandovim rečima, bezbednost, odbrana, zaštita granica, povećanje broja radnih mesta i jačanje evrozone, prenosi Rojters.

"Glas Britanaca je težak test za Evropu", rekao je Oland u televizijskom obraćanju.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Mark Ero izrazio je žaljenje zbog odluke Britanije na referendumu, ističući da Evropa mora da povrati poverenje naroda.

S druge strane, liderka krajnje desnice Marin le Pen izjavila je da bi u Francuskoj trebalo da bude organizovan sličan referendum o članstvu EU, pošto su Britanci glasali za izlazak iz bloka 28 članica.

"Pobeda za slobodu. Sada nam je potreban isti referendum u Francuskoj i ostalim zemljama EU", napisala je Le Penova na Tviteru.

Takođe, njen saveznik u Holandiji Gert Vilders iz desničarske stranke PVV pozvao je na sličan plebiscit.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da je razočaran odlukom Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, ali da na nju treba gledati kao na podsticaj za sprovođenje reformi u Uniji. 

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je da je Evropska unija poput kuće koju treba renovirati, dodajući svoj glas "pozivu za buđenje" nakon odluke Britanije da napusti Uniju.

Renci je najavio da će u ponedeljak posetiti Berlin i da će tom prilikom razgovarati sa Angelom Merkel Fransoa Olandom o posledicama rezultata referenduma u Britaniji.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski ocenio je da je glasanje građana Velike Britanije za izlazak te zemlje iz EU "loša vest" za Evropu i Poljsku.

Češki premijer Bohuslav Sobotka poručio je da EU mora "brzo da se menja", ne samo zato što su britanski građani glasali za izlazak iz EU već i da bi EU ojačala podršku svojih građana.

Mađarski premijer Viktor Orban naglašava da odluka Britanije da napusti Evropsku uniju pokazuje da Brisel mora da sluša glas naroda i da pruži valjane odgovore na ključna pitanja kao što je migracija, jer je pitanje migracije odigralo ključnu ulogu tokom debate u Britaniji.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da će Unija opstati, ali da mora da se menja.

"Kada jedna veća članica želi da izađe iz EU dolazi do velikih promena. Ishod referenduma je definitivno zemljotres", naglasio je Kurc.

Vršilac dužnosti premijera Španije Mariano Rahoj smatra da EU sada treba da se fokusira na ekonomski rast, radna mesta i jaču integraciju.

Rajoh ističe da sve države članice EU moraju da razmisle kako da ojačaju duh evropskog projekta i zajedničkih interesa, simpatija i privlačnosti koje građani osećaju prema Uniji.

Slovački premijer Robert Fico ocenio je da izlazak Velike Britanije iz EU nije nikakva tragedija, već realnost na koju EU mora da reaguje hitro i izmeni svoju migracijsku i privrednu politiku kojim su nezadovoljne mase Evropljana.

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je odluka Britanije simptom dublje slabosti u Evropi kojom se mora hitno pozabaviti.

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus smatra da su Britanci na referendumu spasili Evropu.

"Danas je sjajan dan, izuzetan dan zato što je to što se desilo juče u Velikoj Britaniji ogromna pobeda svih evropskih demokrata, svih ljudi koji žele da žive u slobodnom svetu i koji su totalno nezadovoljni u kom pravcu ide Evropska unija", rekao je Klaus češkom radiju Radiožurnal.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je u prvom reagovanju na rezultat referenduma u Britaniji, objavio na Tviteru: "Dođavola! Loš dan za Evropu".

Gabrijel, koji je i ministar ekonomije, potom je za list Bild rekao da je Bregzit "šansa za novi početak", ali da Evropa ne sme da se vrati na staro.

Slovenački predsednik Borut Pahor rekao je da Evropsku uniju, bez obzira na ishod britanskog referenduma, očekuju neizbežne promene.

Evropska unija se, bez obzira na rezultat referenduma u Velikoj Britaniji, nalazi pred "neizbežnim promenama" jer ona kakva je sada ne može opstati, rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon susreta sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Slovenački premijer Miro Cerar ističe da je odluka britanskih birača o izlasku iz Evropske unije pomalo iznenadila slovenačku politiku koja ocenjuje da bi to moglo imati negativne posledice za budućnost integracije i izazvati dezintegracijske procese, a kaže da ona može dovesti do kratkog razdoblja nesigurnosti u EU.

Norveška premijerka Erna Solberg kaže da će odluka britanskih glasača da napuste EU biti "podsticaj ekstremnim snagama koje žele da bude manje saradnje u Evropi". 

Papa Franja izjavio je da britansku odluku o napuštanju Unije mora da prati "garantovana dobrobit" i za Veliku Britaniju kao i za druge države Evrope.

Papa je rekao da se "rezultat referenduma mora poštovati jer je to volja naroda", prenosi Rojters.

Predsednik odbora ministara finansija evrozone, Jerun Dajselblum, izjavio je da nema razloga za sazivanjem sastanka tog tela nakon britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije. 

Međunarodne organizacije o Bregzitu

Generalni sekretar UN Ban Kimun očekuje da EU ostane čvrst partner UN nakon odluke Velike Britanije da napusti Uniju, navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Ban se nada da će Britanija i dalje biti svetski lider na mnogim poljima, uključujući razvoj.

STO je saopštila da je spremna da pomogne i Velikoj Britaniji i EU nakon glasanja o izlasku iz bloka.

"Svetska trgovinska organizacija je spremna da pomogne i Britaniji i EU na svaki mogući način", objavio je direktor organizacije Roberto Azevedo na svom Tviter nalogu.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da se mora poštovati demokratska odluka referenduma u Britaniji.

"Najbolji put napretka za EU je sada da sarađuje sa britanskom vladom kako bi se našao najprihvatljiviji ishod za građane Britanije i Evrope", naveo je Jagland u saopštenju.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво