Britanija glasala za izlazak iz EU

Britanci su glasali za napuštanje Evropske unije. Funta u dramatičnom padu posle vesti o ishodu glasanja. Zabeležena je rekordna izlaznost uprkos teškim vremenskim uslovima.

08.25 - Za izlazak iz Unije 51,89 odsto za ostanak 48,11 odsto, pokazuju konačni rezultati, javlja Rojters.

08.00 - Velika Britanija je sada na neistraženoj teritoriji, saopšteno iz kabineta premijera, koji uskoro treba da se obrati.

07.45 - Šef britanske diplomatije poručio da će Kameron i dalje biti premijer. Lider partije za nezavisnost pozvao Kamerona da podnese ostavku, poručivši da će 23. jun biti zapamćen kao dan nezavisnosti.

07.30 - Ovo je tužan dan za Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo, napisao je nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer na Tviteru

07.05 - Britanci izglasali izlazak iz EU, javlja Bi-Bi Si.

06.50 - Čekaju se izveštaji iz još 15 biračkih mesta. Za izlazak iz EU 16,4 miliona glasača, dok je za ostanak u Uniji 15,3 miliona.

06.25 - Šin Fejn tvrdi da je ishod glasanja na referendumu pokazatelj da je "britanska vlada izgubila mandat da predstavlja političke i ekonomske interese Severne Irske", javlja Gardijan

06. 20 -  Funta nastavlja da gubi vrednost. Trenutno je na najnižem nivou od 1986. godine. 

05.55 - Britanija napušta EU, procene su televizija "Skaj" i "Bi-Bi-Si".

04.00 - Britanska funta, posle početnog rasta, pala gotovo osam odsto u odmosu na dilar. što je najveći dnevni pad te valute još od 2008. godine, javlja Gardijan.  

03.00 - Referendumska trka za sada deluje neizvesno, mada je tek manji broj biračkih mesta obrađen. I dok u Engleskoj i Velsu vodi opcija za napuštanje Unije, u Severnoj Irskoj i Škotskoj građani su se radije opredeljivali za ostanak.

02.30 - Rezultati glasanja polako pristižu. Za sada je u prednosti opcija za napuštanje EU za oko 15.000 glasova, ali tek se čekaju rezultati iz 369 izbornih jedinica. "Dobićemo rat čak i ako ne pobedimo večeras", poručuje Najdžel Faraž.

01.55 - Za ostanak u EU glasale oblasti Fojl u Severnoj Irskoj (78,3) i Ostrva Sili (56,4 odsto), objavio je Bi-Bi-Si. Za napuštanje EU glasali građani Svindona (54,7) i Broksburna (66,3 odsto).

01.20 - Rezultati u Sanderlendu: Za napuštanje EU - 82.394, za ostanak u EU - 51.930. Na osnovu prebrojanih pet biračkih jedinica opcija za izlazak iz EU vodi što je izazvalo pad funte.

01.00 - Rezultati u Njukaslu: Za ostanak u EU glasalo 65.404 glasača a protiv 63.598. Opcija za ostanak u EU pobedila je i na Orknijskim ostrvima.

00.40 - Opcija za ostanak u EU osvojila 19.322 glasa na Gibraltaru a opcija protiv osvojila je 823 glasa, preonosi Rojters. To je prva prebrojana izborna jedinica od ukupno 382.

23.40 - Anketa istraživačke firme Ipsos-Mori: Za ostanak u EU glasalo 54 odsto Britanaca, prenosi Rojters.

23.05 - Anketa marketinške agencije YouGov pokazuje da je 52 odsto Britanaca glasalo za ostanak u EU, prenosi Rojters. Najdžel Faraž koji je predvodio najtvrđu opciju za izlazak iz EU izjavio je da se stiče utisak da će Britanija ostati u Uniji.

23.00 - Zatvorena biračka mesta u Britaniji.

22.25 - Neka biračka mesta na jugoistoku Engleske zatvorena su ranije zbog obilnih padavina.

22.00 - Ostalo je još sat vremena do zatvaranja birališta u Velikoj Britaniji. 

Pravo glasa imalo je više od 46 miliona birača, a referendumsko pitanje glasilo je: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?"

Na birališta su izašli britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Glasali su i državljani Velike Britanije u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze na iračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imali su i građani Gibraltara – njih 83,65 odsto je to pravo i iskoristilo.

Vrednost funte porasla je posle zatvaranja glasačkih mesta na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU, pošto su se pojavile naznake pobede pristalice ostanka, prenela je televizija Skaj njuz.

Međutim, kako su počeli da stižu rezultati o vođstvu opcije za izlazak iz EU, zabeležen je drastičan pad funte.

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija, pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha.

Na javno mnjenje uticao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se pripremala da održi sastanak sa biračima u Bristolu.

Više od 80 evroskeptičnih, konzervativnih poslanika, uključujući sve ministre, zatražili su od premijera Dejvida Kamerona da ostane premijer bez obzira na rezultat.

Iz Brisela su u prethodnom periodu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit "mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije".

Finansijski konsultant iz Londona Nebojša Katić veruje da bi u scenariju izlaska Britanija sebe pozicionirala kao neku vrstu Singapura u Evropi.

"Da bi pokušala da privuče kapital, da bi poreske stope bile dodatno snižene iako su najniže u razvijenom delu EU, i da bi verovatno Britanija uspela da popravi svoju poziciju", rekao je Katić.

Pojedini istoričari bi rekli: Bregzit je pokušaj demokratizacije i protest Britanaca protiv briselske elite.

"Ne bi trebalo da posmatramo van konteksta - onoga što se dešava u Grčkoj, Španiji, čak i u Francuskoj i Poljskoj, na delu je pokušaj evropskih naroda da vrate suverenitet. Ne može se sve tumačiti ekonomijom", ističe istoričar Miloš Ković.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak u tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво