Велика Британија бира, "за" и "против" ЕУ

У Великој Британији се гласа о останку те земље у ЕУ или изласку из Уније, а то би могло у значајној мери да одреди будућност не само Британије, већ и Европе. На референдуму је регистрован рекордан број људи – 46.499.537, јавио је "Би-Би-Си". Рекордна је и излазност упркос лошим временским условима.

19.30 - Рекордна излазност на референдуму упркос катастрофалном времену – пљусковима и поплавама, јавља извештач РТС-а.

18.50Фунта је скочила на највиши ниво у 2016. години пошто тржишта рачунају на победу опције за опстанак Британије у ЕУ. 

17.15 - Коначни резултати референдума очекују се око седам ујутру, када би требало и премијер Дејвид Камерон да буде спреман да се обрати нацији, пише Индепендент

13.10 - "Неодлучан сам, не знам шта да заокружим", нашалио се заговорник независности Велике Британије Најџел Фараж испред бирачког места. 

12.50 - Подаци анкете на дан референдума – за останак 52 одсто, 48 за излазак.

11.45 - Угрожена поједина биралишта због синоћње кише и претње од поплава у руралним деловима земље.

10.15 - Британски премијер Дејвид Камерон гласао је са супругом Самантом.

09.15 - На референдуму регистрован рекордан број људи – 46.499.537, јавља Би-Би-Си.

08.00 - Отворена биралишта у Великој Британији, која ће бити затворена у 23 часа.

На трећем референдуму у историји Британије забележена је рекордна излазност, упркос тешким условима у којима се гласало. Велики број бирачких места био је под водом, а гласачи су долазили и на коњима до биралишта.

Испитивања јавног мњења су несигурна. Шест испитивања – шест различитих резултата. Немогуће је рећи која страна ће извојевати победу. Први резултати очекују се, међутим, пет минута пре затварања биралишта у 22 часа по локалном, односно 23 часа по средњеевропском времену. 

Британски премијер Дејвид Камерон гласао је у Лондону са супругом Самантом, а своје право искористио је и лидер опозиционе Лабуристичке странке Џереми Корбин.

Уз подршку бивших премијера Гордона Брауна и Џона Мејџора, Камерон је синоћ позвао бираче да "одбаце неистине" оних који подржавају излазак из ЕУ и да на првом месту мисле на економију и радна места, пренео је Гардијан

Исход референдума на којем право гласа има више од 46 милиона бирача, засад је потпуно неизвестан, а референдумско питање гласи: "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?"

У време одржавања референдума у Британији, агенција за испитивање јавног мњења "Ипсос МОРИ" објавила је резултате најновије анкете, према којој је 52 одсто Британаца за останак у Европској унији, док је 48 одсто за напуштање.

Имућни и млади Енглези гласаће за останак у Европској унији, а већина старијих и сиромашних ће рећи да Британија треба да изађе из Уније, док је међу женама највећи број оних неопредељених – 18 одсто.

То је показао графикон објављен у британском магазину Економист, према коме 48 одсто сиромашних Британаца жели излазак из Уније, а 30 одсто њих жели да Британија остане у ЕУ, док 16 одсто те популације нема став о том питању.

Кључна питања у кампањи била су економија и имиграција, при чему је свака од страна оптуживала ону другу за распиривање страха, а на јавно мњење утицао је и трагичан догађај у завршници кампање када је Џо Кокс, проевропска посланица опозиционих лабуриста, убијена док се припремала да одржи састанак са бирачима у Бристолу.

Из Брисела су у претходном периоду више пута стизале поруке упозорења на последице британског изласка из Уније по обе стране, а председник Европског савета Доналд Туск каже да би Брегзит "могао да буде почетак деструкције не само ЕУ, већ и целокупне западне политичке цивилизације".

О потенцијалним последицама британског референдума размишља се и на Балкану, а стручњак за регион из Лондонске школе економије Џејмс Кер Линдзи оценио је за Танјуг да се одлуком Британаца о останку у Унији не би много тога променило ни за Европу ни за Балкан, док би Брегзит водио на "потпуно неистражен терен".

На биралишта излазе британски и ирски држављани, као и држављани Комонвелта који имају пребивалиште у Уједињеном Краљевству, али и држављани УК у иностранству који се у последњих 15 година налазе бирачким списковима. Право гласа овог пута имаће и грађани Гибралтара.

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак те земље у Европској економској заједници.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара