Suzavac i pucnji na demonstrante u Bagdadu

Iračka vojska je saopštila da su vlasti uspostavile "potpunu kontrolu nad neredima" nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante koji su upali u dobro obezbeđenu Zelenu zonu u centru Bagdada, javila je iračka državna televizija, a prenosi Rojters.

Demonstranti u Bagdadu, nezadovoljni neuspehom vlade da obezbedi sigurnije uslove za život Iračanima, nadvladali su danas iračke snage bezbednosti i upali u kancelariju iračkog premijera Hajdera el Abadija, nakon juriša na utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u poslednje tri nedelje. Svedoci naveli da su ranjene desetine ljudi.

AFP navodi da su demonstranti isprva naišli na jak otpor snaga koje čuvaju kancelariju, ali je deo demonstranata uspeo da se probije unutra.

AP je javio da su demonstranti jurišali i na zgradu parlamenta, a da su iračke bezbednosne snage ispalile suzavac i pucale na njih, teško ranivši više demonstranata, od kojih je jedan pogođen u glavu.

Rojters prenosi informaciju iračke državne televizije da je "do daljeg" uveden policijski čas u Bagdadu, nakon što su bezbednosne snage otvorile vatru na demonstrante koji su ušli u utvrđenu Zelenu zonu.

Svedoci su naveli da je ranjeno desetine ljudi.

Među demonstrantima su bile i pristalice šiitskog muslimanskog verskog vođe Moktade el Sadra i ljudi iz drugih grupa koji su nezadovoljni zbog neuspeha vlade u donošenju reformi u pogledu borbe protiv korupcije i u obezbeđivanju bezbednijih uslova za život Iračanima.

Politička kriza je počela kada je premijer Abadi objavio plan o formiranju vlade nezavisnih stručnjaka, da bi iskorenio sistem političkog protekcionizma koji čini javnu administraciju podložnom korupciji, piše Rojters.

Pristalice Sadra protestuju zbog neuspeha parlamenta da odobri takav kabinet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво