Potraga za crnom kutijom egipatskog aviona

Egipatski ministar civilne avijacije rekao da "nema preživelih" u padu aviona "Idžipt era" na letu Pariz–Kairo. Egipatska mornarica pronašla delove aviona i neke od ličnih stvari putnika, 290 kilometara severno od Aleksandrije. Pronađeni su i ljudski ostaci, za koje se veruje da pripadaju putnicima, kao i sedišta i prtljag putnika. Čim delovi budu izvučeni na obalu, istražitelji i stručnjaci "Erbasa" ispitaće pronađene ostatke. Potraga se nastavlja – uključeni brodovi mornarice i vojni avioni.

22.40 - Neposredno pre pada u avionu su se oglasili detektori za dim, prenosi Si-En-En na osnovu podataka iz sistema koji razmeljuje podatke iz aviona sa službama na kopnu. Ipak, američki zvaničnici tu informaciju karakterišu kao glasinu, javlja Rojters.

20.50 - Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je "duboko žaljenje" zbog pada aviona i uputui je saučešće porodicama žrtava.

19.15 - Francuski brod, opremljen sonarom, pridružio se potrazi za ostacima aviona, a primarni cilj potrage je pronalaženje crne kutije.

17.40 - Potraga za avionom se kreće u krugu od 64 kilometra, a radijus potrage će biti proširen ako bude potrebno, rekao je čelnik "Idžipt era", prenosi Rojters.

16.05 - Nema preživelih u padu aviona, rekao egipatski ministar civilne avijacije Šerif Fati.

15.30 - Satelit Evropske svemirske agencije registrovao je moguću naftnu mrlju, 40 kilometara od poslednje poznate lokacije aviona, prenosi Rojters.

13.15 - Egipatske vlasti pronašle deo tela, sedište i prtljag putnika, kaže ministar odbrane Grčke. Ističe da sve ukazuje na to da je avion imao nagli zaokret u egipatskom vazdušnom prostoru, prenosi Rojters.

12.35 - Egipat potvrdio pad aviona i izrazio žaljenje zbog žrtava, što je prvo zvanično reagovanje na tragediju koja je juče ujutru dočekala Kairo. Predsednik Abdel el Sisi izjavio je saučešće porodicama, prenosi Rojters.

12.05 - Istražitelji iz Egipta, Francuske i Britanije, kao i "Erbasovi" stručnjaci, ispitaće pronađene ostatke aviona, javlja AP.

11.20 - Pronađene i neke od ličnih stvari putnika, prenosi RT.  

Vojska Egipta saopštila je da su ostatke aviona "Idžipt era", koji se u noći između srede i četvrtka srušio u Sredozemnom moru, pronašli u vodama Egipta, javlja Raša tudej.

Kako se navodi u saopštenju vojske, u oblast u kojoj su pronađeni delovi pokrenuta je potraga za crnom kutijom. Mornarica je pronašla i neke od ličnih stvari putnika, prenosi egipatska državna televizija.

Egipatsko ministarstvo za civilnu avijaciju potvrdilo je da su pronađeni ljudski ostaci za koje se veruje da pripadaju putnicima.

"Egipatska ratna mornarica uspela je da izvuče još delova aviona, nešto stvari koje su pripadale putnicima, ljudske ostatke i sedišta aviona. Potraga se nastavlja", navedeno je u saopštenju tog ministarstva koje je preneo Rojters.

Ta agencija podseća da je ranije danas grčki ministar odbrane Panos Kamenos izjavio da su egipatske vlasti u potrazi u vodama Sredozemnog mora pronašle i kofere, dva sedišta, kao i deo tela.

"Malopre su nas egipatske vlasti obavestile da su pronašle deo tela, sedište i prtljag, južno od mesta gde se izgubio signal aviona", rekao je Kamenos novinarima u Atini.

Agencija AP prenosi izjavu zvaničnika egipatskog aerodroma da će delove olupine ispitivati istražitelji iz Egipta, Britanije, Francuske, kao i stručnjaci "Erbasa" – čim ti delovi budu izvučeni na obalu. Istragu će predvoditi Egipćanin Ajman el Mokadam.

Egipatska vojska je u postu na zvaničnom Fejsbuk nalogu navela da je potraga u toku i da su u nju uključeni morski brodovi i vojni avioni.

Evropski satelit je registrovao moguću naftu mrlju, 40 kilometara od poslednje poznate lokacije aviona.

Satelit na slici koju je snimio juče pokazuje mrlju dugu dva kilometra, a snimci od jutros ukazuju da se mrlja kretala oko pet kilometara.

Međutim, nema garancije da je reč o naftnoj mrlji koja potiče od aviona "Idžipt era".

Francuski patrolni brod isplovio je iz matične luke u Tulonu i pridružio se potrazi za ostacima aviona, a primarni cilj potrage je pronalaženje crne kutije, javio je AP.

Brod dugačak 80 metara opremljen je sonarom ili podvodnim električnim lokatorom koji može da detektuje zvuke na podvodnim lokacijama, što će omogućiti pronalaženje uređaja sa snimcima glasova iz kokpita nastalih tokom leta.

U potrazi za nestalim avionom učestvuju i američki avioni "P-3 Orion" iz pomorske vazduhoplovne baze Sigonela na Siciliji, saopšteno je iz Pentagona.

Portparol Pentagona Džef Dejvis nije mogao da precizira da li će američka vojska moći da sprovede i satelitsku potragu za avionom.

Nagli zaokret u vazdušnom prostoru Egipta 

Grčki ministar Panos Kamenos kaže da Grčka neće spekulisati sa okolnostima pada egipatskog aviona. Ponovio je da su grčki radari zabeležili oštre oscilacije u putanji kretanja na visini od 15.000 metara, ali da je avion zatim nestao sa radara.

Naveo je da je u vazdušnom prostoru Grčke avion imao normalan kurs letenja, a da je iznad Egipta došlo do naglog zaokreta.

Eksperti za terorizam iz Međunarodnog centra za istraživanje ekstremizma u Londonu, koji ispituju da li je uzrok pada aviona teroristički napad, rekli su da je Islamska država objavila 20-minutni video o planovima terorista da napadnu Indiju, ali da nijedna ekstremistička organizacija nije preuzela odgovornost za rušenje aviona, što se ranije redovno događalo.

Dodali su da je malo verovatno da su islamisti napali avion sa pretežno muslimanskim putnicima, ali je egipatski ministar civilne avijacije Šerif Fathi juče rekao da je teroristički napad verovatniji uzrok nesreće od jačeg tehničkog kvara.

Inače, jutros su tri francuska istražitelja i jedan tehnički ekspert iz kompanije "Erbas" stigli na Međunarodni aerodrom u Kairu kako bi pomogli u istrazi o sudbini nestalog aviona, saopštili su aerodromski izvori.

Francuska učestvuje u istražnoj komisiji sa Egiptom na čelu, kao zemlja u kojoj je avion proizveden i čijih se 15 državljana nalazilo u letelici, od ukupno 66 putnika i članova posade, među kojima je bilo 30 Egipćana, navodi britanska agencija.

Predsednik Egipta Abdel el Sisi izjavio je saučešće porodicama putnika tog leta, navevši da se, nažalost, ne očekuje da je neko od njih preživeo, saopštila je njegova kancelarija, a preneo Rojters.

Iako egipatske vlasti smatraju da je veća verovatnoća da je avion oboren pomoću bombe nego da je reč o tehničkom kvaru, francuske vlasti su saopštile da još nema nikakvih naznaka šta bi mogao da bude uzrok rušenja aviona.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je egipatskom ministru spoljnih poslova Samehu Šukriju da će SAD pomoći u pronalaženju aviona "Idžipt era".

Keri je Šukriju izjavio saučešće i obećao da će biti u kontaktu dok se istraga ne završi, prenosi Rojters.

Avion "Idžipt era", sa 66 putnika i članova posade, na letu MS-804 je u noći između srede i četvrtka nestao sa radara po ulasku u egipatski vazdušni prostor.

Potraga je nastavljena tokom noći i rano jutros, nakon što je avio-kompanija "Idžipt er" saopštila da delovi koje su pronašle grčke vlasti ipak ne pripadaju nestalom "erbasu A-320" kao što se sumnjalo. 

Prethodno su kod obala Krita pronađena dva plastična predmeta, kao i prsluci za spasavanje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво