Erdoganova poruka Briselu: Nastavite svojim putem

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da Turska neće promeniti antiterorističke zakone u zamenu za viznu liberalizaciju. "Mi idemo svojim putem, vi nastavite svojim", naveo je Erdogan.

Erdoganova poruka usledila je dan nakon što je objavljeno da se premijer Ahmet Davutoglu, koji je pregovarao sa EU, povlači sa funkcije.

Evropska unija je tražila od Turske da promeni antiterorističke zakone kao uslov za viznu liberalizaciju.

Brisel traži od Turske da suzi svoju široku definiciju terorizma koja bi bila u skladu sa EU standardima. Ipak, Erdogan je to odbio insistirajući da se Turska nalazi pod konstantnom pretnjom terorizma.

U sredu je Evropska komisija predložila ukidanje viza za građane Turske uz poruku da je ta zemlja ispunila 67 od ukupno 72 tehnička merila utvrđena za ukidanje viza.

Turskoj je preostalo da ispuni još pet merila do kraja juna, u vezi sa oblastima kao što su borba protiv korupcije i terorizma, kao i da uvede biometrijske pasoše do kraja godine. 

Erdogan je, posle ostavke Davutoglua, rekao i da bi trebalo što pre organizovati referendum o ustavnim reformama koja daju šira ovlašćenja šefu države, javile su svetske agencije.

"Neophodno je da hitno odlučimo o novom Ustavu s predsedničkim ovlašćenjima. U najkraćem roku je potrebno organizovati glasanje o tom pitanju", rekao je Erdogan. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво