Европска комисија предложила укидање виза за Турску и Косово

Европска комисија предлаже државама чланицама и Европском парламенту да укину визе грађанима Турске и Косова, оцењујући да су испуњени главни услови. Та мера омогућиће слободно путовање и краћи боравак, до три месеца, у земљама Шенгенске зоне. Европска комисија предлаже и промену европског система азила која подразумева расподелу азлиланата по Европи, као и финасијске санкције за земље које одбијају да их прихвате.

Део споразума Турске и ЕУ о решавању кризе миграната било је и убрзавање визне либерализације за грађане Турске. Европска комисија саопштила је данас да је Турска до сада испунила 67 од укупна 72 техничка мерила утврђена за укидање виза.

Франс Тимерманс, потпредседник Европске комисије истакао је да ако Турска настави истим темпом, моћи да испуни и преостале услове. "Зато предлажемо Еевропском парламенту и Савету да укине визе, када и овај посао буде обављен", додао је Тимерманс.

Турска би требало да испуни још пет мерила до краја јуна, у вези са областима као што су борба против корупције и тероризма, као и да уведе биометријске пасоше до краја године. Европска комисија предложила је и визну либерализацију за Косово, такође уз ограду да власти у Приштини доврше посао на преосталим условима.

Европски комесар за миграције и унутрашње послове Димитрис Аврамопулос рекао је да се предлаже укидање виза Косово под условом да се ратификује Споразум о граници са Црном Гором и појачаних резултата у субијању корупције и криминала, пре коначне одлуке у Еврпског парламента и Савету ЕУ.

Комесар Аврамопулос је оценио да је реч о важној одлуци за грађане Косова и резултату напора власти у Приштини.

Европска комисија предложила је нови систем азила у Европи по којем ће за обраду захтева и даље бити задужена прва земља уласка, али ће азиланти бити распоређивани по Европи.

"Када једна земља суочена са превеликм бројем азиланата, одговорност за третман захтева биће пренет на друге земље чланице док се притисак не смањи", истакао је Франс Тимерманс.

Ако државе чланице не покажу солидарност у прихватању избеглица, онда треба да се солидаришу финасијски, кажу у Европској комисији. За земље које одбију да прихвате свој удео, Комисија предвиђа високе финансијске казне од 250 хиљада евра по избеглици. То је предлог који тек треба да усвоје Европски парламент и државе чланице.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво