Njujorški vatrogasci: Požar u crkvi Svetog Save "sumnjiv"

Požar u kojem je izgorela crkva Svetog Save na Menhetnu je "sumnjivog" porekla, rekao je drugi čovek njujorških vatrogasaca Majkl Gala. Pored Njujorka, gorele su i pravoslavne crkve u Rusiji, u Melburnu i Sidneju. Australijska policija je saopštila da prema prvim pokazateljima ima indicija da je požar u Sidneju podmetnut.

Vatra u kojoj je izgorela crkva Svetog Save se čini mnogo intenzivnijom od požara izazvanih svećama, rekao je Gala Njujork postu.

"Nismo bili odmah u mogućnosti da odredimo uzrok požara, zbog čega se vodi kao sumnjiv", rekao je zamenik šefa njujorških vatrogasaca.

Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorela je u požaru koji ju je zahvatio oko 17 časova po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati nakon što su vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

Čuvar crkve je utrčao i pokušao da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima, zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.

Istraga o požaru je u toku, a policija isključuje mogućnost terorističkog akta.

Vatrogasci, koji su tek posle tri sata stavili požar pod kontrolu sumnjaju da će uopšte biti moguće utvrditi gde je vatra izbila, jer je šteta velika, a drvenog krova više i nema.  

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu. 

Tokom Uskršnjih praznika požari su izbili i u dva pravoslavna hrama u Australiji, u grčkoj crkvi i kanonski nepriznatoj makedonskoj crkvi.

U velikom požaru do temelja je izgorela Makedonska pravoslavna crkva u Rokdejlu jednom od kvartova Sidneja, javlja dopisnik RTS-a iz Sidneja Dragan Caran. Zdanje koje još datira iz 1890. godine nalazi se u neposrednoj blizini stračkog doma koji je odmah evakuisan. Požar koji je izbio oko 22 časa na sam Uskrs gasilo je oko 50 vatrogasaca.

U međuvremenu policija je saopštila, a preneo radio Ej-Bi-Si, da prema prvim pokazateljima ima indicija da je požar podmetnut.

Još jedna pravoslavna bogomolja stradala je u Viktoriji a u Melburnu je delimično oštećena i grčka pravoslavna crkva Blagovesti

I na severu Rusije goreo je hram. U kompleksu manastira Valam, dim i vatra su primećeni u nedelju ujutru, a plamen je zahvatio oko 800 kvadratnih metara zgrada iz 19. veka, pored samog manastira. Iz kompleksa su svi na vreme evakuisani.

Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti smatra da svi ovi požari teško da mogu da budu slučajnost s obzirom na broj crkava. 

"Nekada način na koji je izveden neki napad govori o tome ko je počinilac. Ovde su sve četiri crkve zapaljene kao da postoji dogovor, kao da način izvršenja ukazuje na izvršioca, ali treba sačekati rezultate istrage", kaže Trifunović.

On očekuje da FBI preuzme istragu i da će povezati sva četiri slučaja.

Prema njegovim rečima, treba inicirati međunarodnu istragu koja treba da pokaže ko stoji iza svega ovoga. 

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 03. maj 2016, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

Бог све види

Исувише коинциденција да би било случајност!

(utorak, 03. maj 2016, 08:39) - Spasa [neregistrovani]

Dinara

Sto bi rekao Zarko Lausevic u ''Braci po materi''-''Nije Dinara sama planula''

(utorak, 03. maj 2016, 07:51) - Bane [neregistrovani]

Više nego sumnjivo

Da se na ovaj nasvetiji dan za nas Hrišćane zapali toliko pravoslavnih Bogomolja širom planete.
Ne bi bilo loše napisati jednu peticiju gosp.Predsedniku Ruske Federacije,da on kao predsednik jedine Pravoslavna super sile angažuje malo svoje službe bezbednosti da se otkrije ko su te "junačine" koje pale svetinje.
Pa bar da znamo da ne sumnjamo.

(utorak, 03. maj 2016, 06:12) - Robislav - Role [neregistrovani]

Srpska crkva je nas dom, nasa snaga, nasa nada

Slike zapaljenih crkava su bol svakog Srba.

Veoma se nadamo brzoj odlucnosti i prosvetljenje

uzroka od strane nadleznih americkih vlasti.


(utorak, 03. maj 2016, 03:15) - Dragan,Finiks,Arizona [neregistrovani]

Uzas i zlo

Kako da se desi da 4 hrama gore na danasnji dan, kada su svi pravoslavci sirom sveta cekali najdrazi dan u godini Vaskrs. Ovo je tuzno i zalosno draga nasa braco.Budimo slozni i jedinstveni jer sam tako mozemo opstati u ovom ludom svetu.Hristos Vaskrs svima pravoslavcima.

(utorak, 03. maj 2016, 01:08) - Mirko Tavcar [neregistrovani]

Њујоршки ватрогасци: Пожар у цркви Светог Саве "сумњив"

Mislim da ovo nije slucajnost. Mozda ne treba gresiti dusu. Moguce je da je i nepaznjom do ovoga doslo. Neka zapaljena sveca i malo ulja i pozar je tu. Voleo bih da je tako. Ali, mnogo je podudarnosti da bi bilo slucajnost. Ako je na najveci hriscanski praznik ovako nesto namerno ucinjeno, ucinjen je veliki zlocin. Ne samo prema ljudskom rodu. Pre svega prema Bogu, sinu Njegovom I Presvetoj Bogorodici. Do sada sam se licno, vise puta, uverio da Sveviisnji nepogresivo svakom na kraju ``ispostavlja racun``. Tacan i precizan. Nikome ne zelim zlo. Bog ce odrediti to. Ali, uciniti nesto i ugroziti i svoje bliznje, izloziti ih mogucnosti kazne, to moze samo necovek.

(ponedeljak, 02. maj 2016, 23:20) - Aleksandar [neregistrovani]

Hristos Vaskrse!

... Verujem da danas, posle ovih vesti, među pravoslavnim hrišćanima nema ravnodušnih. Bol u srcu zbog ovih velikih požara je neizbežan, ali zahvalimo Bogu što nije bilo žrtava. Setimo se Hristovih reči: "I svi će omrznuti na vas imena mojega radi. Ali koji pretrpi do kraja blago njemu." (Marko, 13,13) Takođe, naš Spasitelj nam poručuje i ovo: "U svetu ćete imati žalost, ali ne bojte se, Ja sam pobedio svet." (Jovan, 16,33).

Gospod, dakle, nije obećao dan bez bola ili put bez trnja, ali jeste obećao utehu za suze i snagu za put. Ujedinimo se u molitvi da Gospod da snage počiniocima ovih zločina da se pokaju i da ih izvede na put spasenja, jer put spasenja vodi u Carstvo Nebesko, carstvo večne sreće i blaženstva.

(ponedeljak, 02. maj 2016, 23:10) - Ivan [neregistrovani]

Zalost

Dusa me boli za ovom crkvom u kojoj sam licno bio. Prelepo zdanje nase vere, kulture, nacije, na divnom mestu prelepoga Njujorka, je unisteno namerno ili nenamerno. Nadam se da ce svi ljudi dobre volje doprineti da se ova sveta kuca sto pre obnovi i da joj se vrati stari sjaj. Neka Bog cuva sve Srbe ovoga sveta! Zivi bili!

(ponedeljak, 02. maj 2016, 20:15) - Simo [neregistrovani]

4 požara u isti dan

Zakon verovatnoće da se isti dan i to još na pravoslavni uskrs zapale "slučajno" 4 crkve na raznim krajevima sveta je manji od toga da nas (planetu Zemlju) pogodi meteor.

(ponedeljak, 02. maj 2016, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

Suvisno

Suvisan je svaki komentar posebno sta se sve zna.