Referendum o ostanku Britanije u EU 23. juna

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je nakon današnjeg sastanka kabineta da će se referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji održati 23. juna.

Kameron je izjavio da se njegov kabinet složio da na referendumu podrži ostanak Britanije u reformisanoj Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

To će biti "jedna od najvećih odluka sa kojom će se ova zemlja suočiti tokom našeg života", rekao Kameron ispred Dauning strita nakon dvočasovnog sastanka kabineta.

Britanski premijer je ocenio da će Britanija biti "sigurnija, snažnija i bolja" u EU i dodao da su ustupci koje je ispregovarao sa liderima EU juče dali Britaniji "najbolje od oba sveta".

"Izbor se svodi na to kakva zemlja želimo da budemo", rekao je Kameron upozorivši da predlagači izlaska Britanije iz EU nude "rizik u vreme neizvesnosti, skok u mrak".

"Izlazak iz Evrope bi ugrozio našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost", zaključio je britanski premijer, prenosi AFP.

Sednica britanskog kabineta održana je prvi put u subotu još od Foklandske krize 1982. godine.

Kameron je rekao da će juče postignut dogovor sa liderima EU dati Britaniji "specijalni status" i da će se on "svim srcem" boriti da zemlja ostane u Uniji.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume EU: specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije i obezbeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evrozone i članica EU koje su izvan nje, navodi Rojters.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво