Sankcije Belorusiji ukidati postepeno

Lider beloruske opozicije Aleksandar Milinkevič apelovao je na Evropsku uniju da sankcije prema Belorusiji ublažava korak po korak, tek kao odgovore na demokratske promene.

Milinkevič je kritikovao i jučerašnju odluku da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko bude izbrisan sa spiska nepoželjnih u EU.

"Predsednik Lukašenko trebalo bi da bude izbrisan sa spiska nepoželjnih osoba tek pošto bi napravio neke konkretne korake u oblasti medijskih zakona ili onih koji se odnose na političke stranke i humanitarne pokrete", kazao je Milinkevič u intervjuu koji objavljuje češki dnevnik "Lidove novini".

Milinkevič, nekadašnji protivkandidat Lukašenku na predsedničkim izborima, predložio je da Brisel sada bar razmotri da mu, ukoliko Lukašenko nastavi sa represijom, ponovo zabrani ulazak u zemlje EU.

"Odluku da neki beloruski političari mogu da putuju u Uniju podržavam, za to da se Belorusija privuče EU potrebno je da neki ljudi mogu da putuju", kazao je Milinkevič, ali je dodao da na listi personae non grata treba da ostanu oni koji na rukama imaju krv i odgovornost za nameštanje izbora.

Milinkevič je apelovao u češkom listu na Brisel da sankcije Minsku ublažava korak po korak.

"Ukoliko režim pusti političke zatvorenike, trebalo bi da sledi odgovor EU. Ali ukoliko su izbor prošli kako su prošli, na to ne bi trebalo da dođe nikakva pozitivna reakcija", zaključio je Milinkevič u intervjuu češkom listu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво